Army Action

ΕΚΑΜ: Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα

Ένας μύθος ακολουθεί την Επίλεκτη Ειδική Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας…και όχι άδικα !!!

Η ΕΚΑΜ ανήκει στην Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.) και εποπτεύεται από τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Στη ίδια Διεύθυνση υπάγονται η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας.Το ίδιο ισχύει και για την Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων.

Εχει ως αποστολή την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων.Τέτοιες είναι οι  τρομοκρατικές ενέργειες, πειρατείες , απαγωγές , συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών, αντιμετώπιση οχυρωμένων προσώπων, προστασία σε πρόσωπα υψηλής επικινδυνότητας.

Είναι ειδική και για την επέμβαση σε επικίνδυνες περιοχές που έχουν σκόπιμα μολυνθεί από χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες ή έχουν ρυπανθεί από ραδιολογικές ή πυρηνικές ουσίες.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της αποστολής της , υποστηρίζει και συμμετέχει όταν κληθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε δύσβατες ή επικίνδυνες περιοχές.Καλείται ακόμη και στον απεγκλωβισμό θυμάτων σε μεγάλες φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές ή μεγάλα ατυχήματα.

Η Μονάδα πραγματοποιεί επιχειρήσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια.Σύμφωνα με το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, είναι δυνατή η μετάβασή της στο εξωτερικό για την υποστήριξη αστυνομικών επιχειρήσεων επέμβασης .Η ενεργοποίηση της ΕΚΑΜ και η διαταγή επέμβασης ανήκει αποκλειστικά στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύντομο Ιστορικό

Η ιστορία των Ειδικών Μονάδων στο Αστυνομικό Σώμα ξεκινά από το 1978 με τη δημιουργία των πρώτων Αντιτρομοκρατικών Μονάδων. Πρόκειται για τα δύο Αστυνομικά τοτε Σώματα (Ελληνική Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων), τα οποία το 1984 ενώθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία.

Οι πρώτες Μονάδες ήταν η Μονάδα Ειδικών Αποστολών (ΜΕΑ) της Αστυνομίας Πόλεων, καθώς και το Τμήμα Ειδικών Αποστολών (ΤΕΙΔΑ) της Ελληνικής Χωροφυλακής . Με τη συγχώνευση των δύο Σωμάτων έγιναν μία και  πήρε την σημερινή της ονομασία.

Σε όλα αυτά χρόνια, η ΕΚΑΜ έχει αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις ομηριών και έχει πραγματοποιήσει πολλές συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών. Συμμετείχε δε αποφασιστικά στη σύλληψη και στις μεταγωγές μελών της 17ης Νοέμβρη, του Ε.Λ.Α , καθώς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν .

Το Μάρτιο του 2003 αντιμετώπισε αποτελεσματικά αεροπειρατεία που εκδηλώθηκε σε αεροσκάφος τύπου Airbus Α-130. Eκτελούσε την πτήση ΤΚ 160 από Κωνσταντινούπολη για Άγκυρα και προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τον Αύγουστο του 2005 συμμετείχε ενεργά στον απεγκλωβισμό των θυμάτων του αεροπορικού ατυχήματος HELIOS στο Γραμματικό Αττικής. Τέλος, η παρουσία της για την προστασία αξιωματούχων υψηλής επικινδυνότητας είναι μόνιμη και διαχρονική σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της χώρας. Κάποια αό αυτά είναι η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι σύνοδοι Κορυφής, οι επισκέψεις Αρχηγών Κρατών κ.α.

Μέσα και Υλικοτεχνικός Εξοπλισμός

Η Μονάδα διαθέτει πλήθος ειδικών μέσων μεταφοράς και εργαλείων για την εκτέλεση των ειδικών αποστολών της:

  • Οχήματα (ταχυκίνητα JEEP, μοτοσικλέτες, φορτηγά, λεωφορεία, αυτοκινούμενες σκάλες, κ.λπ.)
  • Φουσκωτά ταχύπλοα σκάφη.
  • Υλικά αναρρίχησης – καταρρίχησης διαφόρων τύπων.
  • Συλλογές Fast Rope για όλα τα ελικόπτερα.
  • Ειδικά υλικά παραβιάσεως θυρών (υδραυλικά συστήματα, κοριοί, κ.λπ.)
  • Τυποποιημένα εκρηκτικά γεμίσματα
  • Ενδοσκόπια
  • Κάμερες θερμικής απεικόνισης
  • Συσκευές υπέρυθρης παρατήρησης
  • Χειροβομβίδες κρότου – λάμψεως

Χημικές ουσίες, καπνογόνες ουσίες, κ.λπ.

Στελέχωση

Το προσωπικό απαρτίζεται από εθελοντές αστυνομικούς και επιλέγεται με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια και τρίμηνη δοκιμασία. Στα επίλεκτα στελέχη της ΕΚΑΜ περιλαμβάνεται εκπαιδευμένο προσωπικό από όλες τις απαραίτητες ειδικότητες .

Στις κυριότερες ειδικότητες περιλαμβάνονται άνδρες ομάδων εφόδου και  ελεύθεροι σκοπευτές.Επίσης ειδικοί παραβιάσεων (θυρών, τοίχων, κ.λπ.) με μηχανικά, υδραυλικά και εκρηκτικά μέσα.Δεν λείπουν οι αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι, αναρριχητές , χιονοδρόμοι, νοσοκόμοι πεδίου μάχης.

 ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ «ΣΧΟΛΕΙΟ»

Πολλά φημολογούνται για το υψηλό επίπεδο δυσκολίας του «σχολείου» που πρέπει να βγάλει κάποιος για να γίνει μέλος της ΕΚΑΜ.Το “σχολείο” έχει διάρκεια δύο μηνών και είναι καθαρά σχολείο επιλογής. Ο εκπαιδευόμενος δοκιμάζεται σε πολλά πράγματα που αφορούν την υπομονή του, την επιμονή του και  πιθανές δεξιότητες που έχει.

Η εκπαίδευση αποτελεί το σύνηθες καθήκον του προσωπικού καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Ε.Κ.Α.Μ.Αν και προοδευτικά με τα χρόνια δηλώνουν όλο και περισσότεροι αστυνομικοί, στη συνέχεια εγκαταλείπουν  λόγω του υψηλού επιπέδου απαιτήσεων που συνεπάγεται.

Μετά την πρώτη βδομάδα φεύγει το 50% και μετά τη δεύτερη έχει μείνει το ¼ των αστυνομικών που είχαν δηλώσει αρχικά συμμετοχή. Το “σχολείο” της ΕΚΑΜ αντικειμενικά είναι πολύ δύσκολο.Χρειάζεται πολλή υπομονή και ισχυρή θέληση.

Το μυαλό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και βεβαίως χρειάζεται και καλή σωματική διάπλαση. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει κάποιος που δεν πληρεί τις προϋποθέσεις. Μόλις τελειώσει η διαδικασία επιλογής, τότε ο υποψήφιος εντάσσεται στην ομάδα.Εκεί  παραμένει δοκιμαστικά για ένα έτος στην υπηρεσία.

Ταυτοχρόνως, συνεχίζει την εκπαίδευσή του με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους που υπηρετούν στην υπηρεσία. Αν σε αυτό το ένα έτος παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα στον χαρακτήρα του αστυνομικού, τότε φεύγει .

Τα στελέχη της Μονάδας τυγχάνουν ειδικής εκπαίδευσης.Αυτή αφορά τις διαδικασίες δυναμικών επεμβάσεων  και τον ειδικό προστατευτικό  εξοπλισμό επεμβάσεων που χρησιμοποιούν.Μόνο έτσι  μπορεί να ανταπεξέρχεται με επιτυχία στο απαιτητικό δύσκολο και ιδιόμορφο έργο της.

Εκτός από το βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης με την ένταξη στη Μονάδα,  παρακολουθούν σε ετήσια βάση τριμηνιαίο Πρόγραμμα Συντηρητικής Εκπαίδευσης. Τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους κάτω από οποιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες.

Για την εκπαίδευση της χρησιμοποιεί σύγχρονες εγκαταστάσεις που έχει κατασκευάσει σε δικό της χώρο στην Αμυγδαλέζα Αττικής. Επίσης χρησιμοποιεί κτίρια σε αστικές ή αγροτικές περιοχές, κατοικημένα ή όχι. Χρησιμοποιεί και το  Αεροδρόμιο της Αθήνας και αεροσκάφη των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

Τέλος τις εγκαταστάσεις του Λιμένα Πειραιά, του σιδηροδρομικού δικτύου και  του ΜΕΤΡΟ . Βασικό πεδίο άσκησεων τους αποτελούν  τα πεδία βολής των Ενόπλων Δυνάμεων .Τέλος  και όποιο άλλο μέρος κρίνεται ικανό για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε όλη τη χώρα.

Για την εκπλήρωση του σκοπού και της αποστολής της σημαντική είναι η κατά περίπτωση κοινή της εκπαίδευση με άλλες ομάδες.Αυτές είναι των Διαπραγματευτών, τους Πυροτεχνουργούς και τα Ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συνεργασίες

Η Μονάδα συνεργάζεται με όλες τις αντίστοιχες Ειδικές Μονάδες των Ελληνικών Σωμάτων Ασφάλειας.Αυτές είναι η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του Λιμενικού Σώματος και η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος.Πραγματοποιεί κοινές εκπαιδεύσεις και πραγματικές ασκήσεις κοινού ενδιαφέροντος.

Επίσης, συνεργάζεται με τις Ειδικές Μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.Χρησιμοποιεί αεροσκάφη C-130, ελικόπτερα CH-47D, και Super Puma για μεταφορές.Χρησιμοποιεί επίσης  καθώς επίσης  ελικόπτερα Seahawk και Super Puma για τεχνικές καταρριχήσεων Fast Rope και αεραποβάσεις.

Στο ευρύτερο πλαίσιο των συνεργασιών της προσφέρει εκπαίδευση σε εξειδικευμένα αντικείμενα στις Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων.Παράλληλα εκπαιδεύει προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας σε βασικές τεχνικές βολών και στίβου μάχης.

Αποτελεί μέλος του δικτύου ATLAS, που αποτελεί το δίκτυο των ειδικών δυνάμεων των εθνικών αστυνομιών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με τις αντίστοιχες ειδικές μονάδες του εξωτερικού .Κάποιες από αυτές είναι ηNew Scotland Yard/SO19, GEO Spain, RAID France, SEK Berlin Germany, Cobra Austria κ.λπ.

Συνεργάζεται επίσης  ευρύτερα σε διεθνές επίπεδο με αντίστοιχες μονάδες .FBI/Hostage Rescue Team, US Marshals/Special Operation Group, US Army Special Forces

Ακόμα, συμμετέχει στις από κοινού ασκήσεις που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διάφορα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός αυτών των κοινών ασκήσεων είναι η βελτίωση του εθνικού σχεδιασμού και των πρακτικών  αντιμετώπισης ένοπλων κυρίως καταστάσεων.

Επίσης η βελτίωση των κοινών διευρωπαϊκών προσπαθειών για συντονισμένη ομοιόμορφη δράση.

Η ΕΚΑΜ αποτελεί την πιο διαδεδομένη ίσως Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας .

Το σύνθημα κάθε μέλους της είναι το:  «Ταπεινός σαν μοναχός , αθόρυβος σαν φίδι , μαχητής σαν πάνθηρας»

ΠΗΓΗ:Καρφί,wikipedia