Army Action

Οδηγός Νεοσύλλεκτου

Ορκωμοσία Νεοσύλλεκτων Οπλιτών Θητείας της 2020 Δ΄ ΕΣΣΟ (ΦΩΤΟ) |  Defence-point.gr

Σας παραθέτουμε έναν Οδηγό Θητείας ο οποίος περιλαμβάνει συμβουλές και σχόλια για τις πρώτες μέρες σας στο ΚΕΝ (Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων) αλλά και για την υπόλοιπη θητεία σας, όπως επίσης και αναλυτική παρουσίαση για το τι θα χρειαστείτε και φυσικά τι θα αντιμετωπίσετε…

Ξεκινάμε από πριν την Κατάταξη σας και σας ακολουθούμε μέχρι τη στιγμή που το πολυπόθητο απολυτήριο θα έρθει στα χέρια σας !!

Εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει ο στρατός………. Αυτή η απλή αλλά σκληρή φράση σκιαγραφούσε το πρόσωπο του Ελληνικού Στρατού. Αρχικά λοιπόν…ξεχάστε όσα ξέρατε για το στρατό !!Ξεχάστε οτιδήποτε έχετε ακούσει μέχρι στιγμής για το στρατό… περισσότερη σύγχυση φέρνουν και μπαίνετε και με κακή διάθεση… Προσπαθήστε να ξεχάσετε μέχρι και το κείμενο, που διαβάζετε αυτή τη στιγμή…

Φαντάζομαι ήδη την πρώτη φρίκη που φάγατε όταν είδατε γραμμένη μια από τις λέξεις που γνωστοί και φίλοι που ,όπως ισχυρίζονται, έχουν δοκιμάσει τις χαρές του Ελληνικού Στρατού σας ξόρκιζαν να μη δείτε: Θήβα, Αυλώνας, Μεγάλο Πεύκο, Ρεντίνα αποτελούσαν διαχρονικά το φόβητρο κάθε νεοσύλλεκτου!! Ιστορίες για αγρίους!! Μην ακούτε τις ιστορίες των ‘παλιών’ που σας τσιτώνουν άσκοπα με τα περί καψονιών και τρεξίματος. Αυτά last year!! Δεν υπάρχει πια ο σκληροτράχηλος διοικητής που παίζει ένα περίεργο και επικίνδυνο παιχνίδι εις βάρος σας. Αυτό άλλωστε έγινε ταινία!!! Σήμερα το πρόσωπο αυτό έχει πεταχτεί μαζί με την παλιά νοοτροπία. Η μόνη λογική που αποδέχεται ο στρατός σήμερα είναι η ανθρώπινη αντιμετώπιση αυτών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα. Τι κρίμα που δεν θα έχετε και εσείς ιστορίες για ψυχάκηδες διοικητές να διηγηθείτε…Από την άλλη πάλι μπορείτε να τις σκαρφιστείτε όπως πολλοί …Οπότε χαλαρώστε..είστε απόλυτα ασφαλείς και περιστοιχισμένοι από λογικούς υπεύθυνους και συνεργάσιμους ανωτέρους. O στρατός δεν είναι και σίγουρα δεν πρέπει να είναι – ούτε κολέγιο, ούτε ξενοδοχείο. O στρατός, όμως, έγινε πια κι αν δεν έγινε ακόμα 100% πρέπει να γίνει ο σωστός χώρος άνδρωσης των παιδιών μας, χωρίς υπερβολές και ακρότητες αλλά και χωρίς ουσιαστικές ελλείψεις και μεγάλες αδυναμίες.

ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΙ | Offsite

Πριν λοιπόν περάσετε την Πύλη (χαλαρώστε την Πόρτα εννοούμε, όχι της κολάσεως) καλό θα ήταν να τακτοποιήσετε όλες σας τις εκκρεμότητες. Πριν και από αυτό όμως..βγείτε!!!Αρχίστε να επικοινωνείτε με φίλους και συγγενείς για το τελευταίο αντίο πριν την κατάταξη. Φυσικά η πρώτη έξοδος δεν είναι πολύ μακριά αλλά η επαφή με οικεία πρόσωπα σε μια τέτοια φάση της ζωής σας θα σας χαλαρώσει. Χώρια το ότι θα σας χαρτζιλικώσουν κιόλας!!!

Αφήστε και ώρα στο πρόγραμμα σας για το στρατιωτικό κούρεμα – απαραίτητο και υποχρεωτικό για τον κάθε νεοσύλλεκτο. Και όπως ήδη πολλοί από εσάς θα ξέρετε το στρατιωτικό κούρεμα είναι κοντό σε όλο το κεφάλι (το λεγόμενο crewcut). Μόλις καθίσετε στην καρέκλα του κουρείου απλώς ζητήστε στρατιωτικό κούρεμα για νεοσύλλεκτους και ο κουρέας θα ξέρει τι θα κάνει. Φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώθετε ότι αποτελείτε εξαίρεση αφού το πολύ κοντό κόψιμο είναι στην μόδα εδώ και καιρό. Φυσικά η ψυχολογική σας κατάσταση σάς λέει ότι μόλις απολυθείτε θα αφήστε και πάλι το μαλλί σας να μακρύνει. Αλλά αρκετοί απολυθέντες έχουν το κόψιμο του πολύ πιο κοντό από ότι το είχαν ως στρατιώτες. Φυσικά όσοι από εσάς δεν θέλετε να κουρευτείτε έξω, ο Στρατός μερίμνησε και στα ΚΕΝ θα υπάρχουν κουρείς που θα σας κουρέψουν στρατιωτικά και όπως προβλέπεται. Αν θέλετε να το ρισκάρετε…θα είναι ίσως η πρώτη σας άσκηση επιβίωσης!!!Φυσικά αστειευόμαστε. Πλέον οι περισσότεροι είναι επαγγελματίες κομμωτές οι οποίοι έχουν δηλώσει το επάγγελμα τους και αναλαμβάνουν το πόστο αυτό. Τώρα αν μια στα τόσα λάχει σε σας ο μπαρμπέρης της Παρδάλως…γράψτε τζόκερ με την την εύνοια της τύχης σας!!!

Αφού χαρτζιλικωθήκατε, κουρευτήκατε και βγήκατε μέχρι πρωίας, οργανώστε το σακίδιο σας. Ευτυχώς για εσάς ζούμε Ελλάδα, οπότε πάντα μια μανούλα, ένας μπαμπάς, τα αδέρφια μας ή μια γιαγιά θα τρέξει να συνδράμει στην οργάνωση του στρατιωτικού σας σακιδίου.ως. Ο γενικός κανόνας είναι να μην κουβαλήσετε πολλά πράγματα μαζί σας, ιδιαίτερα πολιτικά ρούχα, μιας και μέχρι την ορκωμοσία δεν προβλέπεται να ξεμυτίσετε από το στρατόπεδο! Αφήστε που υπάρχουν και τα επισκεπτήρια, όπου γονείς και φιλαράκια μπορούν να σας προμηθεύσουν με πράγματα που διαπιστώσατε ότι χρειάζεστε. Έχετε υπόψη σας ότι ο Ελληνικός Στρατός θα σας χορηγήσει απλόχερα τα απαραίτητα για να ανταπεξέλθετε στη θητεία σας (λέμε τώρα! Προ Capital Controls ίσως..).

Με rapid test η κατάταξη των νεοσύλλεκτων στις Ένοπλες Δυνάμεις

Το Hercules Army Action σας παρέχει έτοιμα Πακέτα προσφοράς νεοσύλλεκτων .Μπορείτε να επιλέξετε αυτό ακριβώς που χρειάζεστε και σε όποια τιμή εσείς θέλετε. Μια μεγάλη γκάμα ,τόσο χειμερινών όσο και καλοκαιρινών, πακέτων σας περιμένουν για να τα επιλέξετε. Μπορείτε επίσης να πάρετε μεμονωμένα προϊόντα σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Στην κατηγορία Νεοσύλλεκτος θα βρείτε ακριβώς ότι χρειάζεστε. Μην διστάσετε να μας τηλεφωνήσετε ή να μας στείλετε mail για οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκρίνηση χρειαστείτε.

 Η πρώτη μέρα στο στρατό λοιπόν έφτασε!! Πολλοί δεν θυμούνται απολύτως τίποτα από αυτή καθώς την έχουν διαγράψει εντελώς από τη μνήμη τους, άλλοι πάλι την θυμούνται σαν τη χειρότερη μέρα της ζωής τους και άλλοι τη θυμούνται με κάθε λεπτομέρεια. Απλώς είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να κάνετε εκείνη την ημέρα και τόσο ξένα σε σας και στον τρόπο ζωής που είχατε συνηθίσει μέχρι εκείνη την στιγμή που όλα όσα πρέπει να κάνετε σας φαίνονται κυριολεκτικά βουνό. Για να μην ταλαιπωρηθείτε άσκοπα λοιπόν διαβάστε τα παρακάτω.

Οι νεοσύλλεκτοι κατά την ημέρα παρουσίασής τους στις μονάδες κατατάξεως πρέπει να έχουν μαζί τους τα ακόλουθα:

α. Το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας ή το διαβατήριό τους, ή άλλο επίσημο στοιχείο, που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους.

β. Το σημείωμα κατάταξης, που τους έχουν αποστείλει οι Στρατολογικές Υπηρεσίες.

γ. Ακτινογραφία θώρακα, που θα συνοδεύεται από γνωμάτευση ακτινολόγου ή πνευμονολόγου ιατρού από οποιοδήποτε Δημόσιο Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας ή Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Η ακτινογραφία θα φέρει ονοματεπώνυμο και φωτογραφία σφραγισμένη (προσκομίζεται με μέριμνα του νεοσύλλεκτου στο Νοσοκομείο). Η ακτινογραφία διενεργείται δωρεάν με την προσκόμιση φωτοαντιγράφου του σημειώματος κατάταξης.

δ. Το Ατομικό Βιβλιάριο Νοσηλείας τους και τυχόν ιατρικές γνωματεύσεις, για παθήσεις της υγείας τους που έχουν ή τους είχαν απασχολήσει στο παρελθόν, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των υγειονομικών συμβουλίων ή επιτροπών. Επιπλέον το Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού για την αποφυγή άσκοπης επανάληψης εμβολιασμών.Σε περίπτωση που ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή ο νεοσύλλεκτος, να έχει μαζί του την ιατρική συνταγή προκειμένου να την επιδείξει στα αρμόδια όργανα της Μονάδας Κατάταξης

ε. Οι προκριθέντες ως ΥΕΑ, αποδεικτικό γραμματικών γνώσεων. Επισημαίνεται ότι δεν απαιτείται η κατάθεση από αυτούς πιστοποιητικού αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής και αντιγράφου Ποινικού Μητρώου γενικής χρήσης (θα δηλωθούν από τους ίδιους τα στοιχεία που αφορούν στην ποινική τους κατάσταση, κατά την κατάταξή τους και θα αναζητηθεί αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία).

Καταρχήν το σημείωμα κατάταξης αναφέρει ότι θα πρέπει να παρουσιαστείτε από τι 9.00 έως τις 13.00 το μεσημέρι. Πρακτικά μπορείτε να παρουσιαστείτε ό,τι ώρα θέλετε μέχρι τη δύση του ηλίου, την ημέρα που αναφέρει το σημείωμα κατάταξης. Καλύτερα όμως να παρουσιαστείτε νωρίς έτσι ώστε να βρείτε ρούχα που σας ταιριάζουν, να βρείτε κρεβάτι σε καλή θέση και να μπορέσετε να ασχοληθείτε λίγο με το νέο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε. Να έχετε μαζί σας το σημείωμα κατάταξης, μία ακτινογραφία θώρακος, αποδεικτικά γραμματικών γνώσεων για όσους έχουν την ένδειξη ΥΕΑ, την αστυνομική σας ταυτότητα και τα προσωπικά σας αντικείμενα.

Όταν θα παρουσιαστείτε, θα μεταφερθείτε στο Κέντρο Κατάταξης του Κέντρου. Εκεί θα ελέγξουν τα στοιχεία σας και θα σας ρωτήσουν αν έχετε λόγους μειωμένης θητείας. θα σας διαβάσουν αν χρειαστεί, τους λόγους μειωμένης θητείας. Προσοχή! Αν απαντήσετε καταφατικά στην παραπάνω ερώτηση δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα υπηρετήσετε μειωμένη θητεία καθώς τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα πρέπει να τα καταθέσετε στο στρατολογικό σας γραφείο. Κατόπιν θα ελέγξουν τα ατομικά σας είδη. Μην έχετε μαζί σας ψαλίδια, νυχοκόπτες με λίμα, ντεπόν και άλλα χάπια… με το που θα σας ανοίξουν τη βαλίτσα για έλεγχο, είναι τα πρώτα που θα πεταχτούν… Αν μεγαλώνει το νυχάκι, μη σας αγχώνει… δε θα σας παρεξηγήσει κανένας… κι αν έχετε πονοκέφαλο, οφείλετε να περιμένετε στη σειρά στα ιατρεία, το επόμενο ξημέρωμα, ως αργά το μεσημέρι… Θέλετε δε θέλετε, τόσες ώρες θα σας έχει περάσει ο πονοκέφαλος…

Μετά θα σας πάρουν τα μέτρα έτσι ώστε όταν πάτε στο Συνεργείο της Ένδυσης να βρείτε ρούχα που σου ταιριάζουν.

Ο Στρατός σας παρέχει συγκεκριμένα είδη τα οποία μην ξεχάσετε πως στο τέλος της θητείας σας θα πρέπει να επιστρέψετε για να μην τα χρεωθείτε. Περιμένουν και άλλοι μετά από εσάς, μην το ξεχνάτε. Η Μονάδα κατάταξης θα σου χορηγήσει τα παρακάτω είδη:

α. Πετσέτες Προσώπου-Λουτρού-Ποδιών

β. Σάκος Ιματισμού

γ. Σαπουνοθήκη

δ. Ζώνη λαδί οπλιτών

ε. Πλακίδια ταυτοτήτων

στ. Αλυσίδες ταυτοτήτων

ζ. Ωτοασπίδες

η. Ελληνική σημαία

θ. Οπλόσημο

ι. Υδροδοχείο

ια. Πηλήκια Ασκήσεων

ιβ. Στολή ασκήσεων

ιγ. Τζάκετ Παραλλαγής

ιδ. Μπερές

ιε. Εσωτερική Άνω και Κάτω Επένδυση

ιστ. Μπλούζα κοντή παραλλαγής

ιζ. Κάλτσες Μάλλινες

ιη. Άρβυλα

Δυστυχώς αρκετά από αυτά είναι σε κακή κατάσταση. Ευτυχώς αν είστε τυχεροί μπορείτε να τα αλλάξετε. Δώστε βάση στα άρβυλα. Έχουμε ακούσει και δει περιπτώσεις όπου νεοσύλλεκτοι πήραν δυο δεξιά άρβυλα και κάποιοι μέχρι και 3 νούμερα μικρότερα. Αν δεν είστε συγγενείς της Σταχτοπούτας μην επιχειρήσετε να βάλετε μικρότερο άρβυλο, θα σακατέψετε τα πόδια σας. Απαιτήστε να σας τα αλλάξουν ή κάντε μια γύρα στο θάλαμο μήπως και κάποιος άλλος έχει το ίδιο πρόβλημα και βοηθήσετε ο ένας τον άλλον. Βασική προϋπόθεση για να πετύχετε τα σωστά νούμερα σε όλα είναι να μπείτε νωρίς μέσα. Όσο πιο αργά μπείτε τόσο πιο δύσκολα τα πράματα δυστυχώς. Τα περισσότερα από αυτά που θα παραλάβετε θα τα έχετε για την υπόλοιπη θητεία σας. Επειδή θα υπογράψετε ότι παραλάβατε τα είδη ένδυσης να είστε βέβαιοι ότι πράγματι παραλάβατε όσα αναφέρονται στο χαρτί που υπογράφετε. Στο συνεργείο ένδυσης μπαίνετε ντυμένοι με πολιτικά ρούχα και βγαίνετε ντυμένοι στρατιώτες. Μη φρικάρετε όταν δείτε τον εαυτό σας σε καθρέφτη, να φοράει τα χακί… όλα είναι μια συνήθεια…

Τώρα μπορείτε να νιώσετε ως πραγματικοί στρατιώτες!

 Ύστερα θα σας κάνουν μία σειρά από ερωτήσεις για τις γραμματικές σας γνώσεις και το επάγγελμα σας και θα σας κατανείμουν σε τάγματα και λόχους. Επίσης εδώ αναφέρετε ενδεικτικά και σε ποια μέρη θα θέλατε να τοποθετηθείτε μετά το Κέντρο, συνήθως όμως δεν λαβαίνουν υπόψη την προτίμησή σας, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις, πχ αν δηλώσετε ότι επιθυμείτε να υπηρετήσετε στην ΕΛΔΥΚ. Σε κάποιο από αυτά τα συνεργεία θα παραδώσετε και την αστυνομική σας ταυτότητα την οποία θα ξαναδείτε όταν απολυθείτε. Την ημέρα της ορκωμοσίας θα σας δοθεί η στρατιωτική σας ταυτότητα η οποία υπέχει θέση κανονικής ταυτότητας και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε κάθε δημόσια ή ιδιωτική υπηρεσία. Απαγορεύεται να διαθέτετε ταυτόχρονα και αστυνομική και στρατιωτική ταυτότητα.

Αν έχετε την ένδειξη ΥΕΑ θα περάσετε από το συνεργείο ενημερώσεως ΥΕΑ όπου αφού σας αναλυθούν τα πλεονεκτήματα του να είναι κανείς Έφεδρος Αξιωματικός στον στρατό θα σα ρωτήσουν αν επιθυμείτε να γίνετε Δόκιμος. Η αρνητική επιθυμία για τους απόφοιτους λυκείου σημαίνει ότι δεν θα συνεχιστούν οι διαδικασίες γι αυτούς ενώ για τους απόφοιτους ΑΕΙ απλώς δεν προσμετράται θετικά στα τελικά μόρια αλλά υποχρεούνται να περάσουν από τις αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες.

Μετά από αυτό θα περάσετε από ορισμένες ιατρικές εξετάσεις, εκεί θα παραδώσετε και την ακτινογραφία θώρακος ενώ θα σας πάρουν κι αίμα. Αν έχετε προβλήματα υγείας να τα αναφέρετε στο ιατρικό συνεργείο, δεν υπάρχει λόγος να βλάψετε την υγεία σας, ούτε να ταλαιπωρηθείτε άσκοπα στο μέλλον. Θα σας δώσουν παραπεμπτικό για στρατιωτικό νοσοκομείο και κατόπιν θα καθορίσουν τη σωματική σας ικανότητα. Εδώ θα κάνετε και τα πρώτα σας εμβόλια.

Την ίδια ή μία από τις επόμενες ημέρες θα περάσετε και από συνέντευξη από τον διοικητή του λόχου σου. Αν και ο διοικητής δεν είναι ψυχολόγος, μπορείτε να του αναφέρετε τα όποια προβλήματα προσαρμογής έχετε καθώς και να απαντήσετε στις ερωτήσεις του. Ό,τι πείτε στο διοικητή του λόχου είναι, φυσικά, απόρρητο κι εννοείται πως δεν πρόκειται να το μάθουν οι υπόλοιποι φαντάροι.

Μετά από όλα αυτά αν έχετε χρόνο την πρώτη μέρα, διαφορετικά την επόμενη, να τηλεφωνήσετε στους δικούς σας για να μην ανησυχούν. Είναι πολύ πιθανόν να σας οδηγήσουν υποχρεωτικά να τηλεφωνήσετε στους δικούς σας. Τις πρώτες ημέρες γενικά να τους παίρνετε τηλέφωνο να τους λέτε πώς περνάτε για να μην ανησυχούν. Δεν χρειάζεται να επιτείνεται κι εσείς την αγωνία τους και προσπαθήστε να τους καθησυχάσετε…Αυτά για την είσοδο σας!!!Μια καινούρια χρονική περίοδος ξεκινά για εσάς. Απολαύστε την δίχως άγχος μιας και εγγυημένα θα πάρετε πολλά από όλο αυτό!!

Φίλοι, καλώς ήρθατε στον στρατό και καλή θητεία!