Army Action

Τι Είναι Το Bushcraft: Δεξιότητες Επιβίωσης, Εργαλεία Και Οδηγίες Χρήσης

Ένα παλιό ρητό λέει “Όσες περισσότερες δεξιότητες έχετε τόσο λιγότερο εξοπλισμό χρειάζεστε”. Αυτή είναι μια εξαιρετική νοοτροπία και παρέχει μια σαφή πορεία στο ταξίδι προς την ετοιμότητα. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας ένα σύνολο δεξιοτήτων και εργαλείων που όλα αθροίζονται στο συνολικό πεδίο γνωστό ως “Bushcraft”. Εάν είστε παλαιοί στην επιβίωση στην έρημο ή απλώς ρωτάτε, “Τι είναι το Bushcraft;” αυτό το άρθρο θα σας δείξει ποιες δεξιότητες πρέπει να μάθετε και ποια εργαλεία να χρησιμοποιήσετε κατά την ανάπτυξη των γνώσεων και των ικανοτήτων επιβίωσής σας στο bushcraft.

Τι είναι το Bushcraft;
Το Bushcraft είναι η τέχνη της χρήσης των πόρων που παρέχει το φυσικό μας περιβάλλον για να επιβιώσουμε και να ευδοκιμήσουμε στο υπέροχο ύπαιθρο. Συνδυάζει τη γνώση για το πώς να χρησιμοποιείτε καλύτερα τα φυτά και τα ζώα που έχετε στη διάθεσή σας με ορισμένα βασικά εργαλεία bushcraft για να κάνετε τη ζωή σε εξωτερικούς χώρους ευκολότερη και πιο αποτελεσματική. Κατά την εκμάθηση των δεξιοτήτων bushcraft επωφελούμαστε με πολλούς τρόπους, όπως:

Αυξάνουμε την ικανότητά μας να προσαρμοστούμε σε νέες προκλήσεις
Γινόμαστε πιο αυτάρκης
Αυξάνονουμε την αυτοπεποίθησή μας
Αυξάνονουμε τις δεξιότητες επιβίωσής μας
Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτα προβλήματα

Το Bushcraft δεν είναι μόνο ένα πράγμα που πρέπει να μάθεις. Είναι μια ομάδα σχετικών δεξιοτήτων που σας βοηθούν να επιβιώσετε και να προσαρμοστείτε για να ξεπεράσετε τα εμπόδια. Αν και το παραδοσιακό Bushcraft  επικεντρώνεται στην επιβίωση στην άγρια φύση, η νοοτροπία του να χρησιμοποιείτε  τον κόσμο γύρω σας μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί σε ένα αστικό ή προαστιακό περιβάλλον.

Η εκμάθηση των δεξιοτήτων επιβίωσης σε bushcraft θα βοηθήσει πολύ στο να σας κάνει καλύτερα προετοιμασμένους την επόμενη φορά που θα χτυπήσει μια καταστροφή. Πολλές από τις δεξιότητες και τα έργα στον τομέα του bushcraft μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα σε καταστάσεις επιβίωσης και είναι εξαιρετικά χρήσιμα για εκμάθηση.

 

Outdoor Hammock Bushcraft - Free photo on Pixabay

Τι είναι οι δεξιότητες Bushcraft;
Το Bushcraft περιλαμβάνει πολλές πρωτόγονες δεξιότητες για να διαμορφώσει τον κόσμο γύρω σας και να καλύψει τις ανάγκες επιβίωσής σας. Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσω στις θεμελιώδεις δεξιότητες του bushcraft που σχετίζονται περισσότερο με την επιβίωση:

Τροφίμων
Προετοιμασία γεύματων
Συγκέντρωση και Καθαρισμός Νερού
Καταφύγιο
Φωτιά

Να θυμάστε ότι το bushcraft σας διδάσκει πώς να κάνετε όλα αυτά τα πράγματα μόνο με ένα βασικό εργαλείο και τη γνώση στο μυαλό σας. Κάθε μία από αυτές τις δεξιότητες bushcraft έχει πολλά μικρότερα υποσύνολα εργασιών και ικανοτήτων που τις απαρτίζουν. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά που πρέπει να μάθετε για να γίνετε ικανοί σε αυτές τις θεμελιώδεις δεξιότητες επιβίωσης bushcraft.

 

Τροφίμων
Γνώση τοπικών φυτών
Μαγειρικά σκεύη
Αποφυγή τοξικών φυτών
Πώς να κάνετε συγκομιδή αποτελεσματικά

Παγίδευση και Κυνήγι
Παιχνίδι παρακολούθησης και καταδίωξης
Διαβάζοντας τα σημάδια των ζώων
Απόκρυψη
Δέσιμο κόμπων

Συγκέντρωση και Καθαρισμός Νερού
Αναζήτηση τροφής για νερό
Φίλτρο νερού
Προετοιμασία φωτιάς
Δοχεία για μεταφορά νερού

Δημιουργία Καταφυγίου
Κόψιμο δέντρων
Συγκομιδή άλλων υλικών
Αχυροσκεπής ή ύφανση χόρτου ή φλοιού
Δέσιμο κόμπων
Φυσική μόνωση και στεγανοποίηση

Φωτιά
Συλλογή ξύλου
Κατασκευή τρυπανιού πλώρης, άροτρο ή άλλης συσκευής
Κατασκευή πυροσβεστικού λάκκου
Είδη πυρκαγιών και χρήσεις τους

2,071 Bushcraft Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

 

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μάθετε τις δεξιότητες Bushcraft;
Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλά να μάθετε! Ενώ το να γίνεις κύριος του bushcraft μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια ή και περισσότερο, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές μικρές δεξιότητες που μπορείτε να μάθετε γρήγορα για να ξεκινήσετε. Επιπλέον, ορισμένες από τις πιο βασικές δεξιότητες, όπως η κατασκευή κορδονιών και κλαδιών, έχουν πολλές χρήσεις και μπορούν να εφαρμοστούν σε περισσότερους από έναν κλάδους.

Αν μόλις ξεκινάς
Εάν ξεκινάτε χωρίς βάση γνώσεων για το bushcraft, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με μία από τις ευκολότερες δεξιότητες για εκμάθηση. Πολλά από αυτά μπορούν να μαθευτούν μέσα σε λίγες ώρες και να αναπτυχθούν περαιτέρω όποτε έχετε τον χρόνο να εξασκηθείτε. Μερικές βασικές δεξιότητες bushcraft για να ξεκινήσετε είναι:

Ξύλο μπαστούνι
Σκάλισμα απλών εργαλείων
Στερεώστε βασικές κατασκευές στρατοπέδου, όπως τρίποδο
Δέσιμο κόμπων
Βασική έναρξη πυρκαγιάς

Εάν έχετε ήδη βασικές γνώσεις
Έχοντας κάποιες βασικές γνώσεις για το bushcraft, μπορείτε να αρχίσετε να μαθαίνετε μερικές από τις πιο ενδιάμεσες δεξιότητες όπως:

Αναζήτηση τροφής
Πρωτόγονο κτίριο πυρκαγιάς (χωρίς σπίρτα ή αναπτήρα)
Κτίριο καταφυγίου
Βασικές παγίδες
Καθαρισμός νερού

Για τους επαγγελματίες
Εάν έχετε εργασιακές γνώσεις επιβίωσης ή υπαίθριας διαβίωσης, μπορείτε να αρχίσετε να αναλαμβάνετε μερικά από τα πιο προηγμένα έργα και δεξιότητες bushcraft όπως:

Κατασκευή σχοινιού και κορδονιού
Κτίριο προηγμένης δομής (φούρνος κατασκήνωσης, κρεβάτια, αχυρόστρωμα)
Προηγμένη αναζήτηση τροφής και παγίδευση
Ναυσιπλοΐα ξηράς
Παρακολούθηση

Pin on Survival

Τι είναι τα εργαλεία Bushcraft;
Στο πιο βασικό του επίπεδο, το bushcraft είναι η τέχνη του να βγαίνεις στο δάσος και να επιβιώνεις με τίποτα περισσότερο από τα ρούχα στην πλάτη σου και ένα εργαλείο με αιχμή. Σχεδόν κάθε δεξιότητα και τα περισσότερα έργα bushcraft χρησιμοποιούν ένα εργαλείο bushcraft για να διευκολύνουν την εργασία σας.

 

Μαχαίρι Bushcraft
Ένα μαχαίρι με σταθερή λεπίδα είναι το πιο συνηθισμένο εργαλείο για τη σκάφη. Η εύρεση του καλύτερου μαχαιριού bushcraft  για το κιτ σας θα κάνει πολλές εργασίες κατασκήνωσης ευκολότερες και πιο γρήγορες. Τα μαχαίρια Bushcraft είναι τα καλύτερα κατάλληλα για εργασίες ελαφρού και μεσαίου τύπου:

Σκάλισμα ή σβήσιμο ξύλου
Παιχνίδι Skinning
Φτιάχνοντας παγίδες
Προετοιμασία  φαγητού
Εδώ είναι τα αγαπημένα μου μαχαίρια για bushcraft:

Μαχαίρι Επιβίωσης BK2 Becker Campanion GFN Sheath | Ka-Bar

Μαχαίρι Bushcraft BlackBlade™ SRT Exprert | Morakniv

Μαχαίρι Bushcraft Aborigen 12C | Muela

Μαχαίρι Gerber Principle Black Bushcraft Made USA

Μαχαίρι Επιβίωσης Mora Bushcraft

Σαφώς υπάρχουν δεκάδες ακόμη μοντέλα που μπορείτε να δείτε εδω

 

Τσεκούρι & Tomahawk

Ένα μικρό τσεκούρι ή tomahawk  είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο εργαλείο bushcraft. Γενικά, ο σχεδιασμός ενός τσεκουριού ή tomahawk το καθιστά κατάλληλο για βαρύτερες εργασίες:

Κόψιμο ξύλου
Κόψιμο δέντρων
Διαίρεση κορμών
Σφαγή μεγάλου παιχνιδιού
Σκάψιμο
Σφυροκόπηση πασσάλων ή πασσάλων
Εδώ είναι μερικά από τα αγαπημένα μου τσεκούρια bushcraft και tomahawk:

Τσεκούρι Tomahawk Comox G10

Τσεκούρι Tomahawk Operation Thonar

Τσεκούρι Bushcraft Coyote Axe | Gerber

Τσεκούρι Επιβίωσης | Ganzo

Τσεκούρι Gerber 14”

Σαφώς υπάρχουν δεκάδες ακόμη μοντέλα που μπορείτε να δείτε εδω.

 

Μασέτα

Λειτουργικά μία μασέτα  είναι ένα υβρίδιο ανάμεσα σε ένα μεγάλο μαχαίρι και ένα μικρό τσεκούρι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές από τις εργασίες που ανέφερα παραπάνω. Η μακριά, βαριά λεπίδα ενός μαχαιριού χρησιμοποιείται καλύτερα για μεσαίες έως βαριές εργασίες κοπής:

Εργαλείο καθαρισμού
Σκυτάλη μεγάλων κλαδιών
Κόψιμο ξύλου
Σκάψιμο

Εδώ είναι μερικές από τις αγαπημένες μου μασέτες:

Ματσέτα Επιβίωσης F804 | Ganzo

Μαχαίρι Μασέτα Tactical Cane Cutter | K25

Μασέτα Gerber Broadcut

Σαφώς υπάρχουν δεκάδες ακόμη μοντέλα που μπορείτε να δείτε εδω.

 

Πριόνι
Το πριόνι είναι ένα πιο εξειδικευμένο εργαλείο για τη σκάφη καθώς χρησιμοποιείται μόνο για την κοπή κλαδιών. Ωστόσο, είναι πολύ αποτελεσματικό σε αυτό το έργο. Αυτό το πλεονέκτημα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη εάν σχεδιάζετε να εργαστείτε σε έργα  που θα απαιτήσουν να κόψετε πολλά ξύλα, όπως η κατασκευή ενός:

Πλατφόρμα
Καλύβα
Τραπέζι ή καρέκλα κατασκήνωσης
Σκάλα από κλαδιά

Εδώ είναι μερικά από τα αγαπημένα μου πριόνια:

Πτυσσόμενο Πριόνι | Ka -Bar

Πριόνι Τσέπης | Savotta

Πριόνι Freescape Camp | Gerber

Σαφώς υπάρχουν δεκάδες ακόμη μοντέλα που μπορείτε να δείτε εδω.

 

Σακίδιο πλάτης Bushcraft
Τέλος, έχουμε το σακίδιο με το οποίο μεταφέρετε όλα τα εργαλεία και τον άλλο εξοπλισμό σας.  Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια άνετη τσάντα που ταιριάζει με τον σωματότυπο σας και ότι μπορείτε να τη μεταφέρετε άνετα. Είναι επίσης σημαντικό το σακίδιο πλάτης bushcraft να είναι αδιάβροχο και να έχει πολλαπλές θήκες και όχι έναν μεγάλο σάκο. Αυτό καθιστά πολύ πιο εύκολο να οργανώσετε αποτελεσματικά και στη συνέχεια να βρείτε τον εξοπλισμό σας όταν θέλετε να τον χρησιμοποιήσετε!

Εδώ είναι μερικά από τα αγαπημένα μου σακίδια:

Σακίδιο Πλάτης JÄÄKÄRI M Olive | Savotta

Σακίδιο Πλάτης Bergen Olive | Helikon

Σακίδιο Πλάτης Ares 50L | Defcon 5

Σαφώς υπάρχουν δεκάδες ακόμη μοντέλα που μπορείτε να δείτε εδω.

Fire lays - Jack Raven Bushcraft

 

Εντάξει, αλλά ποιο είναι το ΚΑΛΥΤΕΡΟ εργαλείο bushcraft;
Οποιοδήποτε από τα εργαλεία bushcraft που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σχεδόν κάθε έργο ή εργασία bushcraft. Να θυμάστε ότι μία από τις βασικές ιδέες του bushcraft είναι να προσαρμόζεστε στην προσέγγιση προβλημάτων. Το καλύτερο εργαλείο bushcraft είναι πραγματικά ό,τι έχετε μαζί σας! Σχεδόν κάθε εργασία  bushcraft μπορεί να γίνει ευκολότερη χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, τσεκούρι ή πριόνι κάποια στιγμή, επομένως είτε επιλέξτε το αγαπημένο σας είτε φέρτε περισσότερα από ένα.

Ποια project αρχαρίων bushcraft μπορώ να δοκιμάσω;
Όπως μπορείτε να δείτε από τη λίστα δεξιοτήτων bushcraft παραπάνω, υπάρχει μια τεράστια γκάμα εργασιών που πρέπει να μάθετε και να δοκιμάσετε. Το να ξεκινήσετε με μερικά απλά έργα bushcraft είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κουνήσετε τα πόδια σας και να αρχίσετε να μαθαίνετε μερικές χρήσιμες νέες δεξιότητες! Ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα έργο αρχαρίων bushcraft από καθεμία από τις 5 δεξιότητες για τις οποίες μιλήσαμε νωρίτερα.

Έργο παγίδευσης και κυνηγιού Bushcraft
Βρείτε και αναγνωρίστε ένα σύνολο ιχνών ζώων. Και πάλι, διαβάστε για τα ζώα στην περιοχή σας και για το πού τείνουν να ταξιδεύουν. Επικεντρωθείτε σε κοινά ζώα για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας.

Έργο συλλογής και καθαρισμού νερού Bushcraft
Μάθετε και εξασκήστε μια μέθοδο καθαρισμού νερού. Αυτό μπορεί να είναι βρασμός, κατασκευή ηλιακού αποστακτήρα, φιλτράρισμα ή οποιοδήποτε άλλο. Το σημαντικό είναι να εξασκηθείτε να το κάνετε. Σημείωση για αυτό το έργο αρχαρίων bushcraft προτείνω να εξασκηθείτε με εμφιαλωμένο νερό για να είστε ασφαλείς.

Δημιουργία Καταφύγιου
Φτιάξτε ένα βασικό καταφύγιο όπως μια καλύβα συντριμμιών. Αυτή είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη δεξιότητα επιβίωσης bushcraft  και μπορεί να σώσει τη ζωή σας αν σας πιάσουν έξω μέσα σε μια νύχτα. Ρίξτε ένα μπουκάλι νερό στο ολοκληρωμένο καταφύγιο για να κρίνετε αν δεν θα σας κρατούσε στεγνό. Επιπλέον πόντους μπόνους αν κοιμάστε πραγματικά στο καταφύγιό σας για να το δοκιμάσετε.

Φωτιά

Φτιάξτε μια μικρή φωτιά. Αυτό περιλαμβάνει πολλές σημαντικές δεξιότητες κατασκευής πυρκαγιάς, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής ξύλων, της εύρεσης και της προετοιμασίας του σκυροδέματος και στην πραγματικότητα το χτίσιμο της φωτιάς σας. Εάν γνωρίζετε ήδη πώς να χτίζετε μια βασική φωτιά, δοκιμάστε να φτιάξετε μια ανάποδη φωτιά.

Καλή τύχη!
Καλή τύχη με τα bushcraft έργα σας! Εάν επιλέξετε να κάνετε κάποιο ή όλα από αυτά, θα είστε σε καλό δρόμο για να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας για την επιβίωση στο bushcraft και να κάνετε τον εαυτό σας πιο έτοιμο. Βγείτε εκεί έξω και αναλάβετε δράση!