Army Action

Λίστα Ελέγχου Ετοιμότητας Εκτακτης Ανάγκης: Προετοιμασία για αρχάριους

Emergency preparedness checklist prepping for beginners

Θέλετε να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε ή αν το κάνετε σωστά; Αυτή η λίστα ελέγχου ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης «προετοιμασία για αρχάριους» σας καθοδηγεί στα βασικά βήματα με λογικές, επαληθευμένες από τους ειδικούς συμβουλές για τους σύγχρονους ανθρώπους. Όταν τελειώσετε, θα είστε έτοιμοι να χειριστείτε τα περισσότερα από αυτά που μπορεί να σας προκύψουν.

Είτε ανησυχείτε για ξαφνική απόλυση, εισβολές σε σπίτια, αυτοκινητιστικά ατυχήματα, διακοπή ρεύματος για μια εβδομάδα, φυσικές καταστροφές ή μακροπρόθεσμη οικονομική και κοινωνική παρακμή, είναι κρίσιμο να αρχίσετε να προετοιμάζεστε τώρα. Εξ ορισμού, αν περιμένετε μέχρι να το χρειαστείτε, είναι ήδη πολύ αργά…

Δεν είστε μόνοι: Εκατομμύρια λογικοί άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα παίρνουν την ετοιμότητα στα σοβαρά — και το κίνημα αυξάνεται καθώς περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να εξαρτηθούν από άλλους για να τους σώσουν στον μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

Είναι απλό: ανάλογα με το τι συμβαίνει, είτε θα μείνετε στο σπίτι σας, είτε θα φύγετε από το σπίτι σας είτε θα λείπετε από το σπίτι. Το να το κάνετε άσκοπα πολύπλοκο σας κάνει λιγότερο προετοιμασμένους.

Αλλά η προετοιμασία μπορεί να φαίνεται συντριπτική. Και για να χειροτερέψουν τα πράγματα, υπάρχουν πολλά τρελά σκουπίδια της «δυνατής μειονότητας» εκεί έξω που μολύνουν την ορθολογική ετοιμότητα με εξτρεμισμό, επικίνδυνες πληροφορίες ή ανόητες συζητήσεις στο Διαδίκτυο που στην πραγματικότητα δεν έχουν σημασία.

Το όλο θέμα της προετοιμασίας είναι να μειωθούν οι πιθανότητες μεγάλων διαταραχών στη ζωή και να ανακάμψει καλύτερα από τις διαταραχές όταν συμβούν. Αυτό είναι!

Ακόμη και κάτι τόσο απλό και κοινό όσο ένας πυροσβεστήρας στην κουζίνα σας μετράει – η συντριπτική πλειοψηφία της προετοιμασίας δεν έχει καμία σχέση με αποθήκες και σφαίρες!

Μην ψάχνετε μόνο για μια ενιαία λίστα ελέγχου και παραλείπετε την ανάγνωση. Θα εξοικονομήσετε πολλά χαμένα χρήματα και χρόνο και θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι, εάν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μάθετε από τους άλλους αντί να κάνετε τα ίδια λάθη που κάνουν οι περισσότεροι αρχάριοι όταν προσπαθούν να «παρακάμψουν τα λαχανικά» — το πραγματικό κόλπο για να προετοιμαστείτε καλά είναι η γνώση και το να ακολουθείτε το σωστό μονοπάτι, όχι να βάζετε έναν κουβά εξοπλισμό στην ντουλάπα σας.

 

Worst case scenario: the 'preppers' gearing up for disaster | Life and style | The Guardian

Τα βασικά βήματα για την προετοιμασία:

Δημιουργήστε μια σταθερή προσωπική βάση για τα οικονομικά και την υγεία
Ετοιμάστε το σπίτι σας για δύο εβδομάδες αυτοδυναμίας
Να είστε σε θέση να φύγετε από το σπίτι σας με μια ειδοποίηση μόνο μιας στιγμής (“bug out bags”)
Προετοιμαστείτε για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που συμβαίνουν εκτός σπιτιού («πάρτε τσάντες στο σπίτι» και καθημερινή μεταφορά)
Μάθετε βασικές δεξιότητες και εξασκηθείτε με τον εξοπλισμό σας
Μοιραστείτε και στρατολογήστε ενώ συνεχίζετε να μαθαίνετε και υπερβαίνετε τα βασικά

 

Γιατί μπορείτε να εμπιστευτείτε αυτό το σχέδιο
Ξεκινήσαμε το The Prepared επειδή ήμασταν στη θέση σας — τυπικοί άνθρωποι που ήθελαν να προετοιμαστούν με τρόπο που να συνδυάζεται καλά με την κανονική ζωή — και ήμασταν απογοητευμένοι από το πόσο άχρηστοι, αναξιόπιστοι και παράλογοι ήταν οι περισσότεροι διαδικτυακοί πόροι.

Έτσι, όλα όσα βλέπετε σε αυτόν τον ιστότοπο, συμπεριλαμβανομένου αυτού του οδηγού, έχουν δημιουργηθεί από ειδικούς επιβίωσης και ετοιμότητας με συμβουλές που ισχύουν για ένα ευρύ φάσμα ατόμων, τοποθεσιών, προϋπολογισμών και σεναρίων.

 

Γιατί είσαι εδώ? Όπως και να έχει, δεν είσαι μόνος!
Ίσως ανησυχείτε γενικά για την πολιτική, την οικονομία και τις φυσικές καταστροφές. Ή ίσως εσείς ή κάποιος που αγαπάτε περάσατε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποφασίσατε να μην είστε πια θύμα.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι σας, δεν είστε μόνοι: Εκατομμύρια άνθρωποι προετοιμάζονται ενεργά και οι λόγοι τους είναι τόσο διαφορετικοί όσο και αυτοί.

Ανεξάρτητα από την πολιτική σας, την ηλικία, το φύλο, την τοποθεσία σας και ούτω καθεξής, πιθανότατα γνωρίζετε άτομα που προετοιμάζονται. Απλώς τείνουν να μην το μεταδίδουν. Είχαμε ακόμη και σύζυγους να μας λένε ανεξάρτητα ότι προετοιμάζονται, ρωτώντας πώς μπορούν να το αναφέρουν στον σύντροφό τους «χωρίς να φαίνεται παράξενο», για να μάθουν ότι και οι δύο το έκαναν ήδη!

 

Συμβουλές και κοινά λάθη αρχαρίων
Πολλά από αυτά ενσωματώνονται στους λογικούς κανόνες προετοιμασίας. Για να επισημάνετε τα πιο συνηθισμένα:

Μην αγοράζετε κιτ από το ράφι. Το 98% από αυτά δεν αξίζει να αγοράσετε.

Δεν μπορείτε να προβλέψετε πότε θα συμβεί μια έκτακτη ανάγκη, επομένως μια καλή προετοιμασία είναι πάντα έτοιμη.

Δεν μπορείτε να προβλέψετε τι πρόκειται να συμβεί, γι’ αυτό να είστε επιμελείς στο να βρίσκετε και να αποφεύγετε υποθέσεις στις προετοιμασίες σας.

Μείνετε ρεαλιστές και πρακτικοί. Αποφύγετε τις φαντασιώσεις ζόμπι και Ράμπο. Εστιάστε στα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία και θυμηθείτε ότι το πιο απλό είναι καλύτερο.

Μην αφήνετε την προετοιμασία να σας κυριεύσει ή να σας νικήσει. Είναι σημαντικό να απολαμβάνετε την καλή ζωή τώρα και να μην πέφτετε σε μια σκοτεινή σπείρα κατάθλιψης της ημέρας, της μοίρας ή να ανατινάξετε τις οικονομίες ζωής σας σε προμήθειες. Μπορείτε να προετοιμαστείτε χωρίς να τα παρατήσετε, όπως ακριβώς όταν επιλέγετε μία ασφάλισης υγείας δεν σημαίνει ότι έχετε εγκαταλείψει την υγεία σας.

Αγνοήστε τον θόρυβο και τον εξτρεμισμό που προσπαθεί να αναλάβει την προετοιμασία από τα περιθώρια. Δυστυχώς, πολλά από τα σχετικά ιστολόγια, φόρουμ και ομάδες στο Facebook είναι γεμάτα από σκουπίδια. Μίλα ή πήγαινε κάπου αλλού.

Η προετοιμασία είναι καλύτερη όταν συνδέεστε με ομοϊδεάτες. Προσπαθήστε να συνδεθείτε με άλλους μέσω αυτού του ιστότοπου και μέσω τοπικών ομάδων (π.χ. προσκόπων, CERT, ραδιοερασιτεχνικούς συλλόγους, λέσχες πεζοπορίας κ.λπ.)

Αποφύγετε τη παράλληλη χρήση του εξοπλισμού σας. Είναι δελεαστικό να διαλέγετε πράγματα από την τσάντα σας για ένα ταξίδι κάμπινγκ, για παράδειγμα. Αλλά τότε η ζωή τείνει να παρεμποδίζει, ο εξοπλισμός παραμένει διάσπαρτος και αυτό δημιουργεί παράθυρα όπου μπορεί να χτυπήσει μια έκτακτη ανάγκη και να είστε απροετοίμαστοι.

Εάν έχετε προϋπολογισμό, είναι καλύτερο να αγοράζετε λιγότερα πράγματα υψηλής ποιότητας από φθηνά πράγματα που θα αποτύχουν όταν τα χρειάζεστε περισσότερο. Μπορείτε να προετοιμαστείτε χωρίς πολλά χρήματα.

Μην αγοράζετε απλώς κάποιο εξοπλισμό, τον πετάξετε το σε μια ντουλάπα, χτυπήσετε τον εαυτό σας στην πλάτη και προχωρήσετε ικανοποιημένος νκαι μήσυχος με την επιλογή σας. Δεν είστε προετοιμασμένοι αν δεν εξασκηθείτε με τις προμήθειες και τα σχέδιά σας.

Μια τσάντα έκτακτης ανάγκης δεν είναι απλώς για να μεταβείτε σε μια προκαθορισμένη τοποθεσία κατά μήκος μιας προκαθορισμένης διαδρομής. Είναι η μία τσάντα που αρπάζετε πρώτη όταν πρέπει να φύγετε από το σπίτι σας.

Είναι λάθος να σκέφτεστε «το σχέδιό μου είναι να ξεφύγω» ή «το σχέδιό μου είναι να καταφύγω στο σπίτι» — οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δεν ενδιαφέρονται για τα σχέδιά σας και μια καλή προετοιμασία σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε και τα δύο.

Επιβίωση: Κανόνας SPOF | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

 

Σχεδιασμός με βάση τους κινδύνους σας
Είναι πολύ σύνηθες στα κοινωνικά φόρουμ οι άνθρωποι να ανταποκρίνονται στην έκκληση ενός αρχάριου προπονητή για βοήθεια ρωτώντας “καλά, τι προετοιμάζεσαι;” και στη συνέχεια προσαρμογή σχεδίων και προμηθειών ειδικά για αυτήν την εκδήλωση.

Αυτό δεν είναι φρικτό, και έχει το πλεονέκτημα να κρατά τους ανθρώπους προσγειωμένους αντί να κολλάνε σε φαντασιώσεις.

Όμως, στην πράξη, αυτό το νοητικό μοντέλο αναγκάζει τους ανθρώπους να αποκτήσουν όραση στο τούνελ – που στη συνέχεια καθιστά τις προετοιμασίες τους λιγότερο αποτελεσματικές ή αποδοτικές – ή δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στον τρόπο προετοιμασίας.

Τα καλά νέα είναι ότι η λίστα ελέγχου των βασικών αρχών προετοιμασίας είναι η ίδια για το 98% των ανθρώπων και των σεναρίων.

Μόλις ξεπεράσετε αυτά τα βασικά πράγματα, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται προσαρμοσμένα ή δύσκολα — για παράδειγμα, εάν θέλετε να αναπτύξετε έναν εσωτερικό κήπο στο στούντιο της πόλης σας ή έχετε ασυνήθιστες ιατρικές ανάγκες.

Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που επικαλύπτετε πάνω από τα βασικά ανάλογα με τους τοπικούς σας κινδύνους. Εάν προετοιμάζεστε για έναν τυφώνα, για παράδειγμα, θα θέλατε να καταλάβετε το σχέδιό σας για την καταιγίδα νωρίτερα παρά αργότερα. Αλλά όλα τα βασικά πράγματα, όπως προμήθειες δύο εβδομάδων και μια τσάντα μεταφοράς είναι τα ίδια.

 

Η ιεραρχία του Maslow και ο κανόνας Pareto 80-20
Μιλάμε πολύ για τον κανόνα 80-20 (η «αρχή Pareto») στο The Prepared και πώς θα πρέπει να καθοδηγεί την ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης.

Το αρχικό 20% (αυτό που καλύπτει αυτός ο οδηγός) όλης της πιθανής δουλειάς που θα μπορούσατε να κάνετε στην προετοιμασία σας οδηγεί στο 80% της διαδρομής. Για να πάτε από το 80% στο 100% προετοιμασμένοι απαιτεί πολύ περισσότερη δουλειά και χρήματα.

Αυτή η αρχή ισχύει σε όλη την προετοιμασία. Για παράδειγμα, θα πρέπει να προετοιμαστείτε για το 80% των πιθανών σεναρίων, όχι για τα απίθανα όπως τα φασιστικά ζόμπι που φτάνουν σε έναν ραδιενεργό εξωγήινο αστεροειδή.

Η ιεραρχία του Maslow είναι μια δημοφιλής ψυχολογική αρχή που εξηγεί τι χρειάζονται οι άνθρωποι για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν με σειρά σπουδαιότητας:

Prepper checklist priorities prepping on a budget

Το θεμέλιο είναι, προφανώς, απαραίτητα όπως ο αέρας, το νερό και το καταφύγιο. Πολλοί παρασκευαστές αναφέρονται στον Κανόνα του 3: Μπορείτε να επιβιώσετε 3 λεπτά χωρίς αέρα, 3 ώρες χωρίς καταφύγιο σε κακές συνθήκες, 3 ημέρες χωρίς νερό και 3 εβδομάδες χωρίς φαγητό.

Αφού τα καλύψετε, μπορείτε να σκεφτείτε το επόμενο στρώμα και ούτω καθεξής. Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται η αυτοπραγμάτωση, που σημαίνει πράγματα όπως η απόλαυση των χόμπι και το «να βρεις τον εαυτό σου».

Χρησιμοποιήστε αυτά τα δύο κρίσιμα πλαίσια για να διατηρήσετε τις προετοιμασίες σας σταθερές και ιεραρχημένες. Για παράδειγμα, είναι πολύ καλύτερο να τρώτε τέσσερα βαρετά γεύματα παρά δύο από τα αγαπημένα σας γεύματα.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, βλέπουμε ανθρώπους να κάνουν αυτά τα λάθη όλη την ώρα. «Προτιμώ να έχω σοκολάτα και τα βιβλία του Game of Thrones στην τσάντα μου, γιατί τί νόημα έχει να επιβιώσω αν δεν μπορώ να πάρω γλυκά και να διασκεδάσω!» Οχι! #badprepper

 

Επιβίωση στην πόλη: Μαρτυρία - οδηγίες απ τον πρόσφατο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας - Triklopodia | Triklopodia

Βήμα 1: Τακτοποιήστε την υγεία και τα οικονομικά σας
Τα ιατρικά ζητήματα και οι οικονομικές δυσκολίες είναι οι πιο πιθανές διαταραχές που θα αντιμετωπίσετε στη διάρκεια της ζωής σας και επειδή είστε λογικός προπονητής, δίνετε προτεραιότητα στις πιο πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πρώτα.

Όλα τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την προσωπική οικονομική υγεία είναι σοκαριστικά κακά . Για παράδειγμα, πάνω από το 50% των ανθρώπων  δεν μπορούν να χειριστούν μια απροσδόκητη έκτακτη ανάγκη 500 € (π.χ. ο οικιακός φούρνος που έχει λήξει η εγγύηση) χωρίς τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Δεν πρέπει να ξοδεύετε χρήματα σε εξοπλισμό/προμήθειες πέρα ​​από τα απαραίτητα (π.χ. δύο εβδομάδες νερό στο σπίτι σας) χωρίς πρώτα να έχετε βασικές οικονομικές προετοιμασίες όπως ένα ταμείο για βροχερή ημέρα, σχέδιο μείωσης του χρέους και αποταμίευση συνταξιοδότησης.

Περισσότερα: Συμβουλές για κανονικούς ανθρώπους για να μετατρέψουν τα οικονομικά τους από «πρόβλημα» σε «προετοιμασμένα»

Παρόμοια ιστορία με την προσωπική υγεία: Γινόμαστε όλο και λιγότερο ικανοί να χειριστούμε τις σωματικές απαιτήσεις που είναι εγγενείς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Θα είναι δύσκολο να επιβιώσετε καθόλου αν δυσκολεύεστε να ανεβείτε τις σκάλες, έχετε εθισμούς ή δεν μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας καθαρό ενώ το σώμα σας περνά από ακραίο στρες.

Περισσότερα: Οι γκουρού της φυσικής κατάστασης (οι οποίοι είναι επίσης preppers) επιλέγουν τις καλύτερες ασκήσεις για προετοιμασία

Μην ξεχνάτε άλλα βασικά “ενήλικες” όπως η ασφάλιση και ο προγραμματισμός ακινήτων. Έχεις διαθήκη; Ξέρει η οικογένειά σας τι πρέπει να κάνει αν έχετε ένα σοβαρό ατύχημα και δεν μπορείτε να μιλήσετε; Θέλετε οι γιατροί να σας κρατήσουν στη ζωή σε ένα φυτικό κώμα; Έχετε προσθέσει δικαιούχους στους οικονομικούς σας λογαριασμούς, ώστε η οικογένειά σας να μην αποκλείεται από χρήματα ενόσω περιμένει το σύστημα του δικαστηρίου;

Συμβουλή: Το να κάνετε τυχαίες βόλτες στο σπίτι σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ασκηθείτε και να ελέγξετε ταυτόχρονα ένα βασικό στοιχείο της λίστας ελέγχου 101 (γνωρίστε το περιβάλλον σας!).

72 ώρες έναντι 2 εβδομάδων
Μέχρι πρόσφατα, οι οδηγοί ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης συνήθως συνιστούσαν να έχετε προμήθειες 72 ωρών. Ο ιστότοπος Ready.gov του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας λέει επί του παρόντος, «Το να είσαι προετοιμασμένος σημαίνει να έχεις το δικό σου φαγητό, νερό και άλλες προμήθειες για τουλάχιστον 72 ώρες».

Κάνουν λάθος. Το να επιβιώνεις για 72 ώρες είναι καλύτερο από το τίποτα, αλλά οι περισσότεροι σύγχρονοι ειδικοί πιστεύουν ότι πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να αντιμετωπίσεις τα περισσότερα πιθανά γεγονότα.

Ορισμένες ομάδες, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, έχουν ενημερώσει τις προτάσεις τους. Ο ιστότοπός τους λέει τώρα, «προμήθεια 3 ημερών για εκκένωση, προμήθεια 2 εβδομάδων για το σπίτι».

Τα συστήματα έκτακτης ανάγκης, οι πρώτες ανταποκρίσεις και οι προμήθειες της κοινότητας μπορούν γρήγορα να κατακλυστούν. Το σύστημα απλώς δεν έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται ξαφνικές και εκτεταμένες καταστροφές.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη οι κάτοικοι να προετοιμαστούν για δύο εβδομάδες». — Robert Ezelle, διευθυντής του Τμήματος Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Ουάσιγκτον

Πρόσφατα γεγονότα όπως ο τυφώνας Χάρβεϊ, το ιαπωνικό τσουνάμι, ο σεισμός στην Αϊτή και οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια είναι όλα παραδείγματα τοπικών καταστροφών όπου άνθρωποι εκτοπίστηκαν ή χωρίς βασικές υπηρεσίες για εβδομάδες, όχι για μέρες.

Το 2016 το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, η Ακτοφυλακή και η Εθνική Φρουρά της πολιτείας της Ουάσιγκτον πραγματοποίησαν μια άσκηση πλήρους κλίμακας εννέα ημερών για να δοκιμάσουν πόσο καλά θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε έναν τεράστιο σεισμό στη Ζώνη Καταβύθισης Κασκάδια. Αυτή η περιοχή καλύπτει το Βανκούβερ, το Σιάτλ και το Πόρτλαντ μέσω της βόρειας Καλιφόρνια.

Η έκθεση των 83 σελίδων καταλήγει σε πολλά τρομακτικά συμπεράσματα. Οι συγγραφείς παραδέχονται ότι τα συστήματα δεν είναι έτοιμα, οι υποδομές θα κατέρρεαν και θα είχαν μια πλήρη ανθρωπιστική κρίση σε δέκα ημέρες.

Πρόσφατα πήραμε συνέντευξη από το Portland Water Bureau και είχαν ένα παρόμοιο μήνυμα για έναν σεισμό στην περιοχή: ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε αυτήν την περιοχή των 225 τετραγωνικών μιλίων θα είναι χωρίς νερό για μήνες, όχι για μέρες.

Η πολιτική και ο προϋπολογισμός κάνουν τα πράγματα χειρότερα με την πάροδο του χρόνου, όχι καλύτερα. Θα χρειαζόταν τουλάχιστον μία εβδομάδα για να συντονιστούν σωστά οι εξωτερικοί πόροι που θα προσφερθούν για βοήθεια. Για παράδειγμα, ο αμερικανικός στρατός αναφέρει ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο οκτώ ημέρες για να κινητοποιήσουν μια απάντηση εντός των συνόρων των ΗΠΑ – και αυτό είναι μόνο για μια σχετικά εντοπισμένη κρίση, όπως ένας σεισμός.

 

Βήμα 2: Ετοιμάστε το σπίτι σας για δύο εβδομάδες αυτοδυναμίας
Ξεκινάμε με το σπίτι γιατί εκεί περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας και είναι συνήθως το καλύτερο μέρος για να το αντιμετωπίσετε έκτακτη ανάγκη. Γι’ αυτό οι κυβερνήσεις δίνουν το πρότυπο «μείνετε στο σπίτι σας!» συμβουλές σε περίοδο κρίσης.

Παραδείγματα καταστάσεων:

Έχετε ένα απροσδόκητο μεγάλο έξοδο ή μια απόλυση που πλήττει τον περιορισμένο προϋπολογισμό σας
Τα σχολεία και οι εργασίες ακυρώνονται λόγω του καύσωνα
Το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος ή νερού σβήνει για μερικές ημέρες
Ένας άσχημος τυφώνας πλημμυρίζει την πόλη σας για μια εβδομάδα
Μια επιδημία εξαπλώνεται και είστε σε καραντίνα στο σπίτι σας
Η πολιτική τάξη καταρρέει με μαζικές αναταραχές στους δρόμους
Μια κοντινή πόλη δέχεται επίθεση από έναν εχθρό
Ολική κατάρρευση (“Shit Hits The Fan”)
Ο στόχος σας είναι να μπορείτε να επιβιώσετε στο σπίτι σας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες χωρίς εξωτερική βοήθεια — είτε από ανθρώπους είτε από το δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να υποθέσετε ότι θα έχετε ρεύμα, νερό, αέριο μαγείρεμα ή θέρμανση, επικοινωνία, internet, ασθενοφόρα κ.λπ.

Endgame: how Australian preppers are bugging out and hunkering down | Australia news | The Guardian

 

Σύνοψη λίστας ελέγχου για το σπίτι:
Νερό: Αποθηκεύστε 15 γαλόνια πόσιμου νερού ανά άτομο (περίπου 1 γαλόνι την ημέρα) και έχετε τρόπους επεξεργασίας του βρώμικου νερού είτε μέσω φορητού φίλτρου νερού είτε μέσω φίλτρου νερού πάγκου
Τρόφιμα: τουλάχιστον 23.000 θερμίδες ανά άτομο (περίπου 1.500 θερμίδες την ημέρα) φαγητού που είναι σταθερό στο ράφι που είναι έτοιμο για κατανάλωση ή χρειάζεται μόνο βραστό νερό για να παρασκευαστεί. συνήθως ένα ή ένα μείγμα επιπλέον φαγητού σούπερ μάρκετ που τρώτε κανονικά ούτως ή άλλως ή ειδικού προπαρασκευασμένου φαγητού που διαρκεί για πάντα
Φωτιά: αναπτήρες, σπίρτα και εφεδρικοί πυροσβέστες
Φως: προβολείς, φακοί, κεριά, φανάρια
Θέρμανση και ψύξη: θερμάστρες ασφαλείας για εσωτερικούς χώρους, επιπλέον κουβέρτες, ανεμιστήρας με τροφοδοσία USB
Καταφύγιο: ένας φτηνός μουσαμάς (ο,τιδήποτε βρείτε σε ένα τοπικό κατάστημα) είναι χρήσιμο για αυτοσχέδιο καταφύγιο, κλείσιμο τρυπών στο σπίτι και καθαρισμό συντριμμιών
Ιατρικά: λίστα 145 ιατρικών προμηθειών με προτεραιότητα στο σπίτι
Υγιεινή: υγρά μαντηλάκια, απολυμαντικό χεριών, σαπούνι κατασκήνωσης
Επικοινωνία: είτε ένα μονόδρομο ραδιόφωνο NOAA είτε ένα αμφίδρομο ραδιόφωνο  (αν γνωρίζετε πώς να το χρησιμοποιήσετε)
Τροφοδοσία: εφεδρικές μπαταρίες και φορτιστές (η τσάντα σας θα έχει ηλιακό φορτιστή, αλλά μπορείτε να πάρετε και δεύτερο για το σπίτι)
Εργαλεία: τσεκούρι, φτυάρι, γάντια εργασίας, κλειδί για τις γραμμές αερίου σας, φερμουάρ, κολλητική ταινία κ.λπ.
Αυτοάμυνα: εξαρτάται από προσωπικές απόψεις, μπορεί να περιλαμβάνει θωράκιση σώματος, πυροβόλα όπλα κ.λπ.
Μετρητά: όσο μπορείτε εύλογα να αντέξετε οικονομικά
Ψυχική υγεία: επιτραπέζια παιχνίδια, αγαπημένα βιβλία, ακουστικά, ταινίες που έχουν ληφθεί σε tablet κ.λπ.
Έγγραφα: αντίγραφο τίτλων/τίτλων, ασφαλιστήρια συμβόλαια, πιστοποιητικά γέννησης, χάρτες, φωτογραφίες μελών της οικογένειας, κ.λπ. τόσο σε φυσική όσο και σε μορφή USB.
Τοπικές πληροφορίες και πληροφορίες έκτακτης ανάγκης: γράψτε σημαντικούς αριθμούς επικοινωνίας, μάθετε την τοποθεσία των πλησιέστερων νοσοκομείων κ.λπ.

 

Κάθε αρχάριος πρέπει να κατανοήσει το μοντέλο First In First Out («αποθηκεύστε ό,τι χρησιμοποιείτε, χρησιμοποιήστε αυτό που αποθηκεύετε»). Είναι ένας εύκολος τρόπος για να δημιουργήσετε τις προμήθειες του σπιτιού σας χωρίς επιπλέον κόστος ή προσπάθεια, και ισχύει για νερό, φαγητό και καθημερινά αναλώσιμα, όπως χαρτί υγείας και μπαταρίες.

Το νερό είναι πολύ σημαντικό για να το αφήσουμε στην τύχη. Επομένως, μην υποθέτετε ότι θα έχετε χρόνο να γεμίσετε την μπανιέρα ή να τρέξετε στο κατάστημα και μην χρησιμοποιείτε ακατάλληλα σκεύη, όπως κανάτες γάλακτος. Προμηθευτείτε τις κατάλληλες δεξαμενές αποθήκευσης νερού.

Το φαγητό δεν είναι τόσο κρίσιμο όσο το νερό, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν εβδομάδες χωρίς αυτό. Έτσι, για τη βασική σας βραχυπρόθεσμη κάλυψη έκτακτης ανάγκης, δεν χρειάζεται να σκεφτείτε τη «δημιουργία» τροφής μέσω κηπουρικής, κυνηγιού κ.λπ. Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι να έχετε στη διάθεσή σας απλώς κάποια επιπλέον τροφή σταθερή στο ράφι. Οι άνθρωποι επιτυγχάνουν αυτόν τον στόχο με δύο τρόπους (ή και με τους δύο):

Έχετε επιπλέον από τα πράγματα που αγοράζετε και τρώτε ούτως ή άλλως, όπως αυτή η λίστα με 70+ είδη από το σούπερ μάρκετ
Αγοράστε «τρόφιμα επιβίωσης» που δεν θα ανοίξατε μέχρι μια έκτακτη ανάγκη
Το πλεονέκτημα της διαδρομής του σούπερ μάρκετ είναι ότι δεν καταλήγετε με πράγματα που μπορεί να μην χρησιμοποιήσετε ποτέ και, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα συνεχίσετε να τρώτε τα ίδια που έχετε συνηθίσει. Το μειονέκτημα είναι ότι χρειάζεστε περισσότερο χώρο αποθήκευσης από το μονοπάτι της τροφής επιβίωσης, και αν δεν είναι η συνηθισμένη σας συνήθεια να μαγειρεύετε πολύ στο σπίτι, υπάρχει ένα όριο στο πόσα μπορείτε να αποθηκεύσετε προτού διακινδυνεύσετε τυχόν σπατάλη.

Το φαγητό που δεν θα άνοιγες μέχρι μια έκτακτη ανάγκη είναι πιο ακριβό, αλλά παίρνει λιγότερο χώρο για την ίδια ποσότητα θερμίδων, απαιτεί λίγο έως καθόλου μαγείρεμα και μπορεί να διαρκέσει σε ένα ράφι για 20-30 χρόνια.

 

Bug Out Bag Essentials List: A 72-Hour Emergency Kit — Rugged Man :: Tool Reviews | Tactical Reviews | Outdoor Gear Reviews | Gear For Hunters & Fishermen | Websites For Men |

Τι είναι το bug out bag; Πρέπει να έχω ένα;
Μια έκτακτη ανάγκη μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να έχετε μόνο δευτερόλεπτα για να φύγετε από το σπίτι σας. Ή ίσως κερδίσετε ένα πλεονέκτημα (π.χ. νικώντας την κυκλοφορία) εκκενώνοντας ενώ όλοι οι άλλοι εξακολουθούν να αγωνίζονται.

Γι’ αυτό, ένα βασικό μέρος της προετοιμασίας είναι να έχετε μια τσάντα που είναι πάντα γεμάτη και έτοιμη για χρήση — ό,τι κι αν συμβεί, θα ξέρετε ότι έχετε τα σωστά βασικά στοιχεία για να επιβιώσετε, να χειριστείτε άνετα τα επακόλουθα και ενδεχομένως να βοηθήσετε τους άλλους γύρω σας.

Έτσι, η τσάντα σας για το bug out είναι ουσιαστικά το κιτ έκτακτης ανάγκης, αφού θα είστε εντάξει αν αυτό είναι το μόνο πράγμα που έχετε/ετοιμάσει ποτέ.

Μπόνους: Ως αρχάριος, το να φτιάξετε τις τσάντες σας είναι από πολλές απόψεις το ίδιο με το να φτιάξετε ένα κιτ έκτακτης ανάγκης για το σπίτι σας. Δεδομένου ότι η τσάντα φυλάσσεται πάντα στο σπίτι, εάν συμβεί κάτι γύρω από το σπίτι ή εάν στεγαστείτε στη θέση σας κατά τη διάρκεια μιας μεγαλύτερης έκτακτης ανάγκης, αυτές οι προμήθειες τσάντας μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν χρειαστεί.

Δεδομένου ότι δεν μπορείτε να υποθέσετε ότι θα έχετε μεταφορά οχημάτων, αυτές οι τσάντες έχουν σχεδιαστεί για να είναι φορητές με τα πόδια. Αυτό σημαίνει να χρησιμοποιείτε ένα σακίδιο πλάτης και να διατηρείτε τα πράγματα σε λογικό βάρος, λαμβάνοντας υπόψη το τοπικό σας περιβάλλον.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μια τσάντα έκτακτης ανάγκης  προορίζεται αποκλειστικά για «εξαφανισμό» κατά μήκος μιας προκαθορισμένης διαδρομής προς μια προκαθορισμένη «θέση έκτακτης ανάγκης» (όπως μια σπηλιά στο δάσος). Αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά αυτή είναι μια υπόθεση που παραβιάζει τους λογικούς προκαταρκτικούς κανόνες.

Ομοίως, μερικοί άνθρωποι λένε “Δεν μπορώ να φανταστώ ένα ρεαλιστικό σενάριο όπου θα χρειαζόμουν να ξεκολλήσω για περισσότερες από μερικές ημέρες”. Μπορείτε να αποφασίσετε να παραλείψετε να φτιάξετε μια γεμάτη και έτοιμη τσάντα αν θέλετε, αλλά αυτό σημαίνει ότι αποφασίζετε να είστε λιγότερο προετοιμασμένοι. Το όλο θέμα είναι ότι δεν ξέρετε τι πρόκειται να συμβεί, οπότε γιατί να μην έχετε μια τσάντα που να είναι πάντα γεμάτη και να μπορεί να κάνει διπλή δουλειά στο σπίτι σας; Η μόνη φορά που πιστεύουμε ότι είναι λογικό να παραλείψουμε αυτό το βήμα είναι για ηλικιωμένους ή άτομα με ειδικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν απότομες προκλήσεις έξω από το σπίτι.

Υπάρχουν αναρίθμητες καταστάσεις όπου έχοντας αυτή τη μία τσάντα, έτοιμη για χρήση, μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής ή θανάτου . Μερικά παραδείγματα:

Οι αρχές διατάσσουν εκκένωση και θέλετε να νικήσετε το χάος και την κυκλοφοριακή συμφόρηση φεύγοντας γρήγορα ενώ άλλοι αγωνίζονται να μαζέψουν τα πράγματά τους.
Πρέπει να φτάσετε κάπου γρήγορα (ίσως ένα μέλος της οικογένειας βρίσκεται ξαφνικά στο κρεβάτι του θανάτου του) και δεν έχετε χρόνο να ετοιμάσετε μια τσάντα για μια νύχτα.
Ξυπνάτε στη μέση της νύχτας από μια πυρκαγιά στο σπίτι ή μια πυρκαγιά που πλησιάζει γρήγορα και καταστρέφει το σπίτι σας αμέσως μετά τη διαφυγή σας.
Κάποιος τραυματίζεται έξω από το σπίτι σας, οπότε πιάνετε την τσάντα σας (η οποία έχει ιατρικές προμήθειες) και τρέχετε προς το μέρος τους.
Ο τυφώνας ή ο ανεμοστρόβιλος που νομίζατε ότι θα σας έλειπε άλλαξε ξαφνικά πορεία και τώρα βρίσκεστε σε ένα καταφύγιο της FEMA για ένα μήνα.
Ένας σεισμός σε αναγκάζει να βγεις έξω και δεν μπορείς να ξαναμπείς για μέρες ενώ κλείνουν το φυσικό αέριο για να σταματήσουν τις φωτιές.
Εμφύλια αναταραχή αναπτύσσονται έξω από το σπίτι σας και θέλετε να πάρετε κάποια απόσταση.
Ένας εχθρός έχει επιτεθεί στην περιοχή σας, ίσως με πύραυλο ή βιολογικό όπλο.
Ένας εισβολέας στο σπίτι ή άλλη κατάσταση ενδοοικογενειακής βίας σημαίνει ότι πρέπει να φύγετε γρήγορα.
Η τσάντα σας έχει ό,τι χρειάζεστε για να επιβιώσετε, όπως νερό και καταφύγιο, ενώ περιλαμβάνει επίσης πράγματα που πρέπει να ανακτήσετε, όπως σημαντικά έγγραφα για την ασφάλεια του ιδιοκτήτη ή φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων.

Και αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι: Πώς συγκεντρώνετε το πιο ολοκληρωμένο συμπλήρωμα των πραγμάτων που χρειάζεστε για να επιβιώσετε και να ανακτήσετε σε μια τσάντα; Πώς κατασκευάζετε αυτήν την τσάντα με τρόπο που να καλύπτει όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα πρακτικών σεναρίων;

Βήμα 3: Bug Out Bags για κάθε ενήλικα
Ακριβέστερα: μια τσάντα έκτακτης ανάγκης για όλους στο σπίτι που μπορούν να τη μεταφέρουν. Πολλές οικογένειες κατασκευάζουν μια ξεχωριστή τσάντα για τα παιδιά μόλις φτάσουν στην ηλικία των 10-12 ετών, τροποποιώντας το περιεχόμενο όπως απαιτείται, για παράδειγμα.

Δείτε την πλήρη λίστα ελέγχου αποσκευών έκτακτης ανάγκης — υπάρχουν πάρα πολλά που μπορείτε να συμπεριλάβετε σε αυτήν τη σελίδα, συμπεριλαμβανομένων των λόγων για τους οποίους οι ειδικοί δίνουν προτεραιότητα στον εξοπλισμό που κάνουν και πώς να δώσουν προτεραιότητα στον εξοπλισμό σε τρία επίπεδα.

Για παράδειγμα, μια βασική “go bag” 20 λίτρων θα πρέπει να έχει:

Ατομικό κιτ πρώτων βοηθειών – Επίπεδο 1

Πόσιμο νερό 

Παγούρι ή θερμός

Φίλτρο νερού καθαρισμού νερού x 20-40

Τρόφιμα που είναι έτοιμο για κατανάλωση

Αναπτήρας x 2

Προσάναμμα

Φακός

Μαχαίρι

Πολυεργαλείο

Σχοινιά και paracord

Tarp

Αδιάβροχο χαρτί και στυλό

Έγγραφα (φυσική μονάδα και μονάδα αντίχειρα USB)

Μετρητά

Συμπυκνωμένο σαπούνι

Χαρτί υγείας

Νυχοκόπτης

Καπέλο

Κάλτσες

Παντελόνι

Εσώρουχα

Μπουφάν / εξωτερικό κέλυφος

Shemagh / μπαντάνα / γκέτα

Ραδιόφωνο μονής ή διπλής κατεύθυνσης

Καλώδιο φόρτισης USB και βύσμα τοίχου

Πακέτο μπαταριών Li-Ion

Μάσκα αερίων

Σάκοι απορριμμάτων

Σακούλες αποθήκευσης και αδιαβροχοποίησης

 

Βήμα 4: Αποκτήστε τσάντες για το σπίτι, καθημερινή μεταφορά και προμήθειες οχημάτων
Τι συμβαίνει εάν εμφανιστεί έκτακτη ανάγκη ενώ λείπετε από το σπίτι;

Είναι σαφές ότι δεν μπορείτε να περπατάτε με μια βαριά τσάντα όλη την ώρα, επομένως το κλειδί είναι να διατηρείτε τα σωστά είδη προμηθειών εκεί που ταιριάζουν φυσικά στο πρότυπο της ζωής σας — τα καθημερινά μοτίβα των περισσότερων ανθρώπων τείνουν να είναι αρκετά συνεπή και προβλέψιμα, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε αυτό προς όφελός σας.

Παραδείγματα σεναρίων:

Ένας πολύ αιμορραγικός και εμφανώς μεθυσμένος μαθητής σκοντάφτει σε ένα δρομάκι μόνος ένα κρύο βράδυ της Παρασκευής — ένα πραγματικό σενάριο που χειρίστηκε ένας αναγνώστης του The Prepared που χρησιμοποίησε τις πληροφορίες που έμαθε σε αυτόν τον οδηγό!
Το βαγόνι του μετρό σας χάνει ρεύμα μεταξύ των σταθμών.
Γίνεστε μάρτυρες ενός σοβαρού τροχαίου όταν οδηγείτε στο σπίτι σας σε ώρες αιχμής. Μπορεί να χρειαστούν 10 έως 15 λεπτά για να φτάσουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Βρίσκεστε στη γωνία από δύο κλέφτες ενώ περπατούσατε στο σπίτι από το διαμέρισμα του φίλου σας τη νύχτα.
Ένας σκοπευτής επιτίθεται σε τυχαίους ανθρώπους ενώ βρίσκεστε στο εμπορικό κέντρο.
Ένας σεισμός χτυπά ενώ είστε στη δουλειά. Το αυτοκίνητό σας βρίσκεται στο γκαράζ και εργάζεστε στην πόλη περίπου 30 λεπτά μακριά από το σπίτι του προαστίου σας.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφασίζει να διακόψει την ημέρα του σπα που σας αξίζει στέλνοντας ένα ICBM στη γειτονική πόλη.
Για τους περισσότερους ανθρώπους στις σύγχρονες κοινωνίες, αυτό σημαίνει συνδυασμό:

Μια τσάντα Get Home (GHB) στο πορτμπαγκάζ του οχήματός σας, στο ντουλάπι εργασίας, στο γραφείο ή οπουδήποτε αλλού μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια με τρόπο που να είναι κοντά σας για όσο το δυνατόν περισσότερο μια τυπική μέρα.
Αντικείμενα καθημερινής μεταφοράς (EDC) που κρατάτε στο πρόσωπό σας ανά πάσα στιγμή, είτε στο σώμα σας είτε σε πακέτο καθημερινής χρήσης, όπως ένα σχολικό σακίδιο ή τσαντάκι.
Προμήθειες αυτοκινήτου. Ακόμα κι αν έχετε GHB στο πορτμπαγκάζ σας, είναι καλή ιδέα να έχετε επιπλέον εξοπλισμό ειδικά για προβλήματα του οχήματος.
Η τσάντα Get Home πήρε το όνομά της από την έννοια του “Shit just hit the fan, οπότε πρέπει να πάω σπίτι γιατί αυτό είναι το κύριο μέρος μου!”

Αλλά ένα GHB χρησιμεύει επίσης ως η μόνη σας πηγή προμηθειών, εάν η φύση της έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι δεν μπορείτε (ή δεν πρέπει) να προσπαθήσετε να επιστρέψετε στο σπίτι. Για ένα ακραίο παράδειγμα, φανταστείτε ότι ένα βιοόπλο απελευθερώνεται μεταξύ της δουλειάς σας και του σπιτιού σας, που σημαίνει ότι πρέπει να εκκενώσετε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ένα πιο συνηθισμένο παράδειγμα είναι να περάσετε μια νύχτα στο αυτοκίνητό σας κατά τη διάρκεια μιας χιονοθύελλας.

Έτσι, ένα GHB είναι παρόμοιο με ένα BOB από πολλές απόψεις, απλά διατηρείται έξω από το σπίτι. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε και να τροποποιήσετε τη λίστα έκτακτης ανάγκης

Κοινές διαφορές φόρτωσης μεταξύ GHB και BOB:

Τα πορτ μπαγκάζ των αυτοκινήτων μπορεί να ζεσταθούν πολύ, γι’ αυτό αποφύγετε τροφές και φάρμακα που λιώνουν στους 100-150 βαθμούς.
Γεμίστε τα δοχεία με νερό μόνο ~ 85% της διαδρομής για να επιτρέψετε τη διαστολή κατάψυξης σε ψυχρά κλίματα.
Σε περιοχές με αυστηρότερους νόμους περί όπλων, αυτό που μπορείτε να κρατήσετε νόμιμα αποθηκευμένο στο BOB στο σπίτι σας ενδέχεται να μην είναι νόμιμο σε ένα GHB/EDC εκτός σπιτιού.
Δεδομένου ότι οι περισσότεροι οδηγούν παντού, το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου είναι το πιο κοινό σημείο αποθήκευσης. Μερικοί άνθρωποι φτάνουν μέχρι να θάψουν το GHB τους κοντά στη δουλειά τους ή στη διαδρομή μεταξύ εργασίας και σπιτιού.

Εάν δεν οδηγείτε ή απλώς δεν έχετε τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε κάπου ένα ολόκληρο σακίδιο, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να ενσωματώσετε τις πιο σημαντικές προμήθειες (π.χ. ένα φίλτρο νερού) στις συσκευασίες ή τα πορτοφόλια σας καθημερινής χρήσης.

 

Λίστα ελέγχου καθημερινής μεταφοράς
Δεδομένου ότι τα αντικείμενα EDC μεταφέρονται φυσικά παντού, είστε πολύ πιο περιορισμένοι από χώρο και βάρος. Πάνω από το 95% των αντικειμένων EDC που βλέπετε στη φύση είναι κατασκευασμένα από ολόκληρη ή μέρος αυτής της λίστας:

Λεπτομέρειες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. μια πλαστικοποιημένη κάρτα με σημαντικές πληροφορίες που φυλάσσεται σε ένα πορτοφόλι)
Τηλέφωνο (συνήθως με κατεβασμένους χάρτες και χρήσιμες εφαρμογές)
Πακέτο επαναφορτιζόμενης μπαταρίας Li-Ion
Φακός
Σουγιάς
Πολυεργαλείο
Αναπτήρας
Paracord
Ορισμένα ή όλα από ένα IFAK Επιπέδου 1
Κιτ Boo-boo (λιγότερο προσανατολισμένο σε τραυματισμό από ένα IFAK)
Μάσκα αερίων
Αδιάβροχο σημειωματάριο και στυλό
Όπλα αυτοάμυνας, σπρέι πιπεριού κ.λπ.
Κρυφά μετρητά ή/και πιστωτικές κάρτες
Αυτά τα αντικείμενα μπορούν να διαδοθούν με όποιον τρόπο έχει νόημα για εσάς. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι κρατούν το τηλέφωνο και τον αναπτήρα στην τσέπη τους, τον φακό στο μπρελόκ τους, το πολυεργαλείο και το πιστόλι CCW στη ζώνη τους, το paracord με τη μορφή βραχιολιού καρπού και τα ιατρικά είδη, αναπνευστήρα, μπαταρία USB, σημειωματάριο , στυλό και πληροφορίες ICE στην τσάντα/τσαντάκι τους.

Δεν συνιστούμε τη χρήση αλεξίσφαιρης θωράκισης, σακιδίων πλάτης ή παρόμοιου προστατευτικού εξοπλισμού για EDC. Ο φόβος γύρω από τους ενεργούς σκοπευτές είναι υπερβολικός – είναι πιο πιθανό να πεθάνετε από τον χειμερινό πάγο – και ο εξοπλισμός, αν και αποτελεσματικός στο κενό, απλώς δεν είναι πρακτικός για καθημερινή χρήση (ακόμα..).

Preppers List for 2022 – Your Survival Checklist - Survive Nature

Οχήματα
Εάν έχετε όχημα, θα πρέπει να έχετε σε ετοιμότητα τον βασικό εξοπλισμό για έκτακτες ανάγκες που σχετίζονται με το δρόμο. Αυτά τα αντικείμενα δεν χρειάζεται να φυλάσσονται σε σακίδιο, καθώς είναι πολύ απίθανο να χρειαστεί να τα μεταφέρετε με τα πόδια σε απόσταση.

Δημοφιλής εξοπλισμός που διατηρείται στο αυτοκίνητο:

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι πληροφορίες φυλάσσονται σε ντουλαπάκι ή κονσόλα
Χάρτες
Εργαλείο κοπής παραθύρων και ζώνης ασφαλείας
Κουβέρτα έκτακτης ανάγκης
Κανονική κουβέρτα ή επιπλέονμπουφάν
Έξτρα καπέλο, γυαλιά, αντηλιακό
Μπαταρίες
Καλώδια βραχυκύκλωσης
Ιμάντες ρυμούλκησης
Σήμα φωτοβολίδων δρόμου ή φλόγας
Ρεζέρβα
Γαλλικό κλειδί
Γρύλος
Κιτ επισκευής ελαστικών (βούλωμα οπών αντί για αντικατάσταση ολόκληρου του ελαστικού)
Ξύστρα παρμπρίζ
Υγρό αποπάγωσης υαλοκαθαριστήρα
Ένα μικρό φτυάρι (δηλ. “e-tool” ή εργαλείο περιχαράκωσης) ή μυστρί κήπου για το σκάψιμο ελαστικών
Αποθηκευμένο νερό ή/και φίλτρο νερού
Περισσότερα: Ρίξτε μια ματιά στη λίστα ελέγχου του χειμερινού αυτοκινήτου σας εάν ζείτε σε περιοχή με σκληρούς χειμώνες.

Βήμα 5: Μάθετε, εξασκηθείτε και σχεδιάστε!
Το να έχεις εξοπλισμό είναι ένα πράγμα, αλλά οι ειδικοί επιβίωσης γνωρίζουν ότι μια εξαιρετική προετοιμασία είναι ένας συνδυασμός εξοπλισμού, δεξιοτήτων, προγραμματισμού και εξάσκησης.

Πράγμα που σημαίνει ότι δεν είστε πραγματικά προετοιμασμένοι αν αγοράσετε απλώς κάποιο εξοπλισμό, το ρίξετε στην αποθήκευση και μετά χτυπήσετε τον εαυτό σας στην πλάτη! Και πάλι, #badprepper!

Δεν θέλετε να βασιστείτε σε ένα προϊόν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ πριν. Ακόμα κι αν κάτι φαίνεται απλό τώρα, ο εγκέφαλός σας μπορεί να μετατραπεί σε ένα μπολ με χυλό όταν αντιμετωπίζετε το χάος.

Για παράδειγμα: Νομίζετε ότι ένα σπάσιμο παραθύρων αυτοκινήτου θα ήταν απλό;

Και υπάρχουν πάρα πολλά άθλια προϊόντα «επιβίωσης» που καταρρέουν στο χωράφι όταν τα χρειάζεστε περισσότερο. Ή ίσως αυτή η τροφή με τη σωσίβια λέμβο που αγοράσατε δεν ταιριάζει καλά με το στομάχι σας, κάτι που δεν το καταλαβαίνετε μέχρι να αντιμετωπίσετε τη διάρροια στη χειρότερη στιγμή.

Αφού έχετε τοποθετήσει τον βασικό εξοπλισμό σε όλο το σπίτι και τις τσάντες σας, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να μαθαίνετε κρίσιμες δεξιότητες.

Κάντε το αυτό παράλληλα καθώς συνεχίζετε να δημιουργείτε τις προμήθειες σας πέρα ​​από τα βασικά και να προσαρμόζετε το σχέδιο ετοιμότητας για καταστροφές.

Παρόλο που μπορείτε να βρείτε κρυμμένους πολύτιμους λίθους δωρεάν στο YouTube, είναι δύσκολο να γνωρίζετε ποια είναι νόμιμα και ποια είναι κάποιος τυχαίος τύπος που σας λέει απομυθοποιημένες συμβουλές επιβίωσης που έχουν περάσει από τον παππού του. Χάσαμε τον αριθμό των τυχαίων μαθημάτων στον ιστό που διδάσκουν καταρριφθέντες μύθους επιβίωσης, όπως η χρήση ταμπόν για το κλείσιμο οπών από σφαίρες.

Καθώς μαθαίνετε περισσότερα για την ετοιμότητα, μην ξεχνάτε να εξασκείτε τις δεξιότητές σας με τον ίδιο τρόπο που θα εξασκούσατε με τον εξοπλισμό.

Είναι επίσης καιρός να συνηθίσετε μια ετήσια ή εξαμηνιαία προετοιμασία προετοιμασίας, όπου ελέγχετε τις προμήθειες σας, ενημερώνετε οτιδήποτε έχει λήξει, αλλάζετε χειμερινά και καλοκαιρινά ρούχα στις τσάντες σας, ελέγχετε τα στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.

Η ετήσια ανασκόπησή σας είναι επίσης μια εξαιρετική στιγμή για να κάνετε εξάσκηση με την οικογένειά σας.

 

Βήμα 6: Μοιραστείτε και προσλάβετε!
Η προετοιμασία είναι πιο αποτελεσματική – και πιο διασκεδαστική! — όταν μοιράζεστε την ευθύνη με τους φίλους, την οικογένεια και τους γείτονές σας.

Είναι σαν ένα σχέδιο μάρκετινγκ πολλαπλών επιπέδων, μόνο που όλοι κερδίζουν!

Μερικοί αρχηγοί της παλιάς σχολής ακολούθησαν υπερβολικά τη νοοτροπία του Lone Wolf, όπου κράτησαν τα πάντα κρυφά και υπέθεσαν ότι θα διασχίσουν τις ερημιές μόνοι με το κυνηγετικό όπλο και τον έμπιστο σκύλο τους ενώ όλα τα άλλα καταρρέουν γύρω τους.

Τα πράγματα απλά δεν λειτουργούν έτσι. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι οι περιοχές με υψηλότερες «κοινοτικές νοοτροπίες» τα πήγαν πολύ καλύτερα από τις περιοχές όπου οι άνθρωποι έτειναν να το κάνουν μόνοι τους.

Περισσότερα: Γιατί και πώς να μιλήσετε για την προετοιμασία με τους εσωτερικούς σας κύκλους

Σαφώς δεν θέλετε να μεταδώσετε την προετοιμασία σας σε άτομα που δεν γνωρίζετε, είτε με τη μορφή δημόσιων αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε με προφανείς «σημαίες» γύρω από το σπίτι σας. Μην ζωγραφίζετε στόχους στον εαυτό σας ή στα πράγματά σας όταν χτυπήσει μια έκτακτη ανάγκη.

Αλλά η οικογένεια, οι φίλοι, οι γείτονες και οι συνάδελφοι είναι όλοι πιθανοί στρατολογημένοι. Όχι μόνο θα αισθάνεστε καλά όταν βοηθάτε τους άλλους να δουν το φως, αλλά θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι όσο περισσότερο έχετε ένα «buffer» γύρω σας.

Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε το δωρεάν πρόγραμμα δημιουργίας κιτ για να στείλετε συνδέσμους με προσυμπληρωμένο εξοπλισμό στο δίκτυό σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να στείλετε τη διεύθυνση URL σε αυτό το κιτ πρώτων βοηθειών στους γείτονές σας ως έναν μη απειλητικό ή μη παράξενο τρόπο για να βοηθήσετε κάποιον να διευκολύνει την ετοιμότητά του.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να συναντήσετε άλλους ομοϊδεάτες στην κοινότητά σας είναι μέσω της τοπικής εκπαίδευσης — η οποία μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στη δημιουργία ή την ένταξη σε έναν «κύκλο ανθεκτικότητας» ή σε μια προπαρασκευαστική ομάδα αμοιβαίας βοήθειας.

 

Και μετά τι?
Δεν είστε πλέον αρχάριος σε αυτό το σημείο. Μπράβο! Πάρτε μια ανάσα και σταματήστε να σκέφτεστε για λίγο άσχημα σενάρια.

Το πώς θα προοδεύσετε από εδώ και πέρα αρχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους στόχους και τις περιστάσεις σας. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι τείνουν να:

Αυξάνουν  τον χρόνο που μπορούν να επιβιώσουν στο σπίτι τους χωρίς τη βοήθεια ή το ηλεκτρικό ρεύμα— κάτι που συνήθως σημαίνει αύξηση των προμηθειών (π.χ. πολλών μηνών ή ετών τροφής και νερού) και βελτίωση του σπιτιού ώστε να μην χρειάζεται το ηλεκτρικό ρεύμα.

Χρησιμοποιούν πιο προηγμένο εξοπλισμό, όπως πολλαπλούς τύπους πυροβόλων όπλων

Εξερευνούν  τρόπους για να δημιουργήσουν τη δική τους τροφή μέσω της γεωργίας ή της κτηνοτροφίας, ακόμα κι αν πρόκειται για έναν μικρό εσωτερικό κήπο ή για κουνέλια.

Εξερευνούν τρόπους για να αποθηκεύσουν το δικό τους νερό μέσω συστημάτων συλλογής βροχής κ.λπ.

Αγοράζουν  ή κατασκευάζουν  ένα όχημα πιο ευέλικτο.

Είναι  πιο προσεκτικοί και οργανωτικοί  σχετικά με το μαγείρεμα στο σπίτι, την επισκευή ή την επισκευή προϊόντων, την κομποστοποίηση και άλλες γενικές τεχνικές οικιακής προετοιμασίας.

Δημιουργούν μια βιβλιοθήκη πόρων με βιβλία επιβίωσης ή άλλες πληροφορίες που δεν εξαρτώνται από το Διαδίκτυο.

Συνεχίζουν να βελτιώνουν  τη φυσική τους κατάσταση και τα προσωπικά τους οικονομικά.

Αντιστάθμιζουν  οικονομικούς κινδύνους με πολύτιμα μέταλλα ή/και κρυπτονομίσματα.

Φτιάχνουν  ή αγοράζουν  μια τοποθεσία πέρα από το κέντρο,  όπως μια καμπίνα στο δάσος,  σε εύλογη απόσταση με το αυτοκίνητο μακριά από το σπίτι.

Συνεχίζουν να μαθαίνουν προηγμένες δεξιότητες.

Φροντίζουν να συμμετέχουν σε κοινότητες ομοϊδεατών. Η προετοιμασία είναι ένας τρόπος ζωής που δεν τελειώνει ποτέ, γι’ αυτό προσπαθήστε να επικοινωνείτε με την κοινότητα από καιρό σε καιρό.

ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ.. ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΠΟΤΕ ΜΟΝΟΙ.. ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ..