Army Action

10 Τρόποι Για Να Εκπέμπετε Σωστά SOS

Μαθαίνοντας τώρα πώς να σηματοδοτείτε το SOS μπορεί να σας σώσει τη ζωή αργότερα… Επιπλέον, αναγνωρίζοντας το σήμα, μπορείτε να σώσετε ζωές άλλων ανθρώπων.

Το σήμα SOS εισήχθη για πρώτη φορά στη Γερμανία την 1η Απριλίου 1905 και συνήθως αναφέρεται ως διεθνές σήμα κινδύνου κώδικα Μορς. Το σήμα κινδύνου SOS είναι μια συνεχής ακολουθία τριών κουκίδων, τριών παύλων και τριών κουκίδων, χωρίς διάσταση γραμμάτων (· · · – – – · · ·). Το σήμα εξακολουθεί να είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και τον περασμένο αιώνα είχε σώσει χιλιάδες ζωές.

1. Σήμα SOS χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη
Μπορείτε να σηματοδοτήσετε το SOS χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη ή οποιοδήποτε υλικό που αντανακλά το ηλιακό φως. Με στόχο ένα αεροπλάνο, ένα πλοίο ή οποιοδήποτε όχημα διάσωσης θα σας κάνει πιο ορατό. Περισσότερο αντανακλώντας το φως τρεις σύντομες φορές, τρεις μεγάλες φορές, τρεις σύντομες φορές θα τους ενημερώσετε ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα.

Πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Joel Slaughter, ένας 48χρονος στοματικός χειρουργός βρισκόταν στη μέση ενός ταξιδιού δύο εβδομάδων με σχεδία στον ποταμό Κολοράντο στην Αριζόνα, όταν η σχεδία του πιάστηκε από ένα κύμα. Στη σύγχυση, το σχοινί τυλίχτηκε γύρω από το πόδι του και τον έσυρε στα βράχια. Ευτυχώς, ο 24χρονος γιος του έσπευσε κοντά του και, την τελευταία στιγμή, έκοψε το σχοινί. Αλλά ο Τζόελ έμεινε με κάταγμα στο γόνατο και τη λεκάνη και εξάρθρωση του ισχίου. Χρειαζόταν γρήγορα ιατρική περίθαλψη. Ευτυχώς, ένα άλλο μέλος της ομάδας ήξερε πώς να σηματοδοτήσει το SOS. Ο Χο πήρε έναν καθρέφτη και τον κράτησε για να αντανακλά το φως του ήλιου. Χρησιμοποιώντας τον κώδικα Μορς έγραψε ένα μήνυμα “SOS”. Μέσα σε λίγα λεπτά, ο πιλότος ενός αεροσκάφους που πετούσε 35.000 πόδια πάνω από το κεφάλι είδε τη λάμψη του καθρέφτη του δοκού και συνειδητοποίησε ότι κάποιος είχε πρόβλημα από κάτω. Κάλεσε για βοήθεια και σύντομα έφτασε ένα ελικόπτερο διάσωσης για να μεταφέρει τον τραυματία Τζόελ στην ασφάλεια.

Υπάρχουν παρόμοιες πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που χάθηκαν σε νησιά που σήμαναν το SOS με έναν καθρέφτη και έσωσαν τη ζωή τους.

 

2. Σήμα SOS χρησιμοποιώντας ένα σφύριγμα
Ο Διεθνής Κώδικας Σφυρίγματος για βοήθεια είναι πολύ πιο εύκολος. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να σηματοδοτήσετε το SOS είναι να σφυρίξετε τρεις φορές. Δύο σφυρίγματα είναι ένα σήμα επανάκλησης που σημαίνει “Έλα εδώ”. Μια έκρηξη μπορεί να σημαίνει “Πού είσαι;” ή μπορεί να είναι ένα σήμα επανάκλησης εάν ακούσετε οτιδήποτε ακούγεται σαν κωδικός.

 

3. Σήμα SOS χρησιμοποιώντας φωτιά
Ειδικά τη νύχτα μπορείτε να στείλετε σήμα SOS χρησιμοποιώντας φωτιά. Φτιάξτε τρεις φωτιές σε τρίγωνο ή σε ευθεία γραμμή, με περίπου 100 πόδια μεταξύ τους. Τρεις πυρκαγιές είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σήμα κινδύνου.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε να σηματοδοτήσετε το SOS χρησιμοποιώντας καπνό. Αλλά δεν παράγουν όλες οι πυρκαγιές τον όγκο του καπνού που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό σήμα και δεν θα ερμηνευτούν απαραίτητα όλες οι πυρκαγιές ως μια κλήση για βοήθεια. Αφού ξεκινήσει η φωτιά ρίξτε μέσα λίγο πράσινο ξύλο και φύλλα για να καπνίσει περισσότερο. Επίσης, επιλέξτε την υψηλότερη δυνατή τοποθεσία. Ο άνεμος και το αεράκι θα κάνουν τον καπνό να απομακρυνθεί από εσάς, θα υπάρχει ακόμα ένα μονοπάτι πίσω.

4. Σήμα SOS χρησιμοποιώντας άμμο ή πέτρες
Μπορεί να γραφτεί σε άμμο ή οποιοδήποτε εύθρυπτο χώμα ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πέτρες εάν υπάρχουν αρκετές. Χρησιμοποιήστε τα πόδια σας ή ξύστε την άμμο σε βάθος περίπου 10 ίντσες (10 εκατοστά) και περίπου 5 ίντσες (5 εκατοστά) πλάτος, έτσι ώστε το χώμα ή η άμμος να μην μπορούν να γεμίσουν και να κάνουν το σήμα κινδύνου SOS. Η άμμος είναι καλό να γράφεται αν είναι υγρή. Μια καλή στιγμή για να το χρησιμοποιήσετε είναι αφού η παλίρροια έχει φύγει. Θα έχετε δώδεκα ώρες πριν το σήμα σας ξεπλυθεί από το νερό που ανεβαίνει.

Χρησιμοποιώντας πέτρες, μπορείτε να γράψετε SOS ή να σηματοδοτήσετε SOS χτίζοντας τρία γιγαντιαία σήματα Χ σε σχήμα τριγώνου.

 

5. Σήμα SOS χρησιμοποιώντας φακό ή το κινητό σας τηλέφωνο
Προφανώς μπορείτε να στείλετε σήμα SOS χρησιμοποιώντας φακούς. Εάν έχετε έναν στόχο που προσπαθείτε να σηματοδοτήσετε, αναβοσβήνετε με SOS στο Morse (τρεις σύντομες αναλαμπές, τρεις μεγάλες αναλαμπές, τρεις σύντομες αναλαμπές) προς την κατεύθυνσή του. Οι περισσότεροι φακοί πια διαθέτουν από μόνοι τους λειτουργία SOS. Εάν δεν έχετε φακό χρησιμοποιήστε το κινητό σας τηλέφωνο. Αυτό φυσικά, υποθέτοντας ότι δεν έχετε σήμα για να πραγματοποιήσετε κλήσεις.

 

6. Σήμα SOS χρησιμοποιώντας έναν πυρσό
Εάν δεν έχετε φακό αλλά καταφέρατε να δημιουργήσετε φωτιά, μπορείτε να στείλετε σήμα SOS τη νύχτα χρησιμοποιώντας έναν πυρσό. Βρείτε κάτι για να καλύψετε το φως του πυρσού από τη γωνία του στοχευμένου αεροπλάνου, πλοίου ή ελικοπτέρου. Μετακινήστε το αντικείμενο που καλύπτει το φως για σήμα SOS.

 

7. Μπλε και κόκκινα φώτα που αναβοσβήνουν
Το μπλε και κόκκινο χρώμα που αναβοσβήνει συνήθως σημαίνει ότι έχει συμβεί κάποιο ατύχημα ή κάποιος χρειάζεται διάσωση. Συνήθως αυτά τα φώτα ενεργοποιούνται από αστυνομικούς ή πυροσβέστες. Εάν δεν έχετε τα μέσα για να φτιάξετε μια φωτιά, χρησιμοποιήστε μερικά από τα ρούχα σας για να φτιάξετε μια σημαία. Μια κυματιστή-σημαία που κυματίζει μπορεί να φανεί από πολύ μεγάλο υψόμετρο και μπορείτε εύκολα να εντοπιστείτε.

 

8. Σήμα SOS χρησιμοποιώντας μέρη του σώματός σας
Εάν δεν έχετε απολύτως τίποτα να σηματοδοτήσετε το SOS, σκεφτείτε τα μέρη του σώματός σας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Κουνήστε τα χέρια και τα χέρια σας πλάγια και κάτω για να τραβήξετε την προσοχή. Εάν το πιθανό όχημα διάσωσης είναι κοντά, απλά σταθείτε με τα χέρια και τα χέρια σας στον αέρα. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε ένα μεγάλο ξέφωτο.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας (ανοιγοκλείσιμο) για να σηματοδοτήσετε το SOS. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ένας κρατούμενος ήταν σε θέση να επικοινωνήσει χωρίς να ειδοποιήσει τους αιχμαλώτους του, κλείνοντας τα μάτια του στον κώδικα Μορς (Jeremiah Denton Jnr). Ναι, και υπάρχουν τουλάχιστον 3 ακόμη τεκμηριωμένες πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που απήχθησαν και απειλήθηκαν με θάνατο σε περίπτωση που είπαν κάτι στην αστυνομία. Έκλεισαν το μάτι τους έξω από το πρόβλημα.

9. Σήμα SOS χρησιμοποιώντας πορτοκαλί καπνό
Σε ορισμένα πλοία, ο πορτοκαλί καπνός απελευθερώνεται από τη στοίβα εάν το πλοίο έχει πρόβλημα. Ειδικό καύσιμο καίγεται για να παράγει το πορτοκαλί χρώμα και μπορεί εύκολα να φανεί στον ορίζοντα. Μπορείτε είτε να μάθετε πώς να φτιάχνετε μια έγχρωμη βόμβα καπνού είτε απλά να αγοράσετε μια πορτοκαλί φωτοβολίδα καπνού. Το πορτοκαλί χρώμα είναι πολύ ορατό σε κάθε εποχή και περιβάλλον.

 

10. Σήμα SOS με χτύπημα των ποδιών
Εάν βρεθείτε σε κλειστό χώρο για οποιονδήποτε λόγο (απαχθεί, παγιδευτεί, θαφτεί ζωντανός κ.λπ.), μπορείτε να πατήσετε τον κωδικό SOS με τα πόδια σας σε έναν τοίχο ή στο εσωτερικό του πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου. Οι πιθανότητές σας να σας βρει κάποιος, χωρίς να ειδοποιήσετε τους απαγωγείς για παράδειγμα, αυξάνονται ελαφρώς.