Πως Επιλέγω Το Ιδανικό Μαχαίρι

Πως Επιλέγω Το Ιδανικό Μαχαίρι

 Τα μαχαίρια αποτελούν απαραίτητα εργαλεία, που κάνουν την καθημερινή ζωή σας ευκολότερη, τη ζωή στο δάσος πολύ καλύτερη, τις αποδράσεις και τις τακτικές αποστολές σας πιο συναρπαστικές και ασφαλέστερες! Όλα καλά έως εδώ... αλλά η εξεύρεση ενός καλού μαχαιριού, που δεν θα χρειαστεί μάλιστα να πληρώσετε μία περιουσία γι' αυτό, είναι πράγματι δύσκολο πράγμα!

 Η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να βρείτε ένα αρκετά καλό μαχαίρι και σε προσιτή τιμή, ακόμη και σε ένα κατάστημα αθλητικών ειδών! Αλλά πείτε μου.. μπορεί πραγματικά να είναι η τιμή το βασικό σας κριτήριο για να επιλέξετε το μαχαίρι σας; Αντικειμενικά όχι.. και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να επιλέξετε σωστά!

Κριτήριο 1ο: Σταθερή ή πτυσσόμενη λεπίδα:

 Τι χρειάζεστε να κάνει αυτό το μαχαίρι για εσάς; Χρειάζεστε κάτι για να κόβετε νήματα, να ανοίγετε σπειρώματα και απλά χαρτοκιβώτια ή ένα μαχαίρι που θα κόβει ότι επιθυμείτε και θα επεξεργάζεται ταυτόχρονα ξύλο; Σε γενικές γραμμές, σκληρές εργασίες όπως η επεξεργασία ξύλου και το κόψιμο, τόσο κυνηγιού ή άλλων, γίνονται με μαχαίρι με σταθερή λεπίδα. Ελαφρότερες εργασίες, όπως το άνοιγμα συσκευασιών και η προετοιμασία του φαγητού, γίνονται εύκολα και με μαχαίρι με πτυσσόμενη λεπίδα.


Κριτήριο 2ο: Τι θέλετε να κόψετε;

 Κοπή πακέτων, τεμαχισμός κυνηγιού, προετοιμασία αποστολών, τεμαχισμός ξύλου και προετοιμασία φαγητού, είναι όλα ριζικά διαφορετικές εργασίες που κάνουν τα μαχαίρια και κάθε μία από αυτές τις εργασίες απαιτούν και διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα μαχαίρια. Υπάρχουν τρεις παράγοντες που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο κόβει ένα μαχαίρι: 1) το σχήμα της λεπίδας 2) η θερμοκρασία του υλικού που θα κόψετε και 3) ο χάλυβας. Το υλικό και η περιεκτικότητα του χάλυβα είναι από μόνα τους ένα τεράστιο κεφάλαιο αλλά η πιο σημαντική πτυχή στη δεδομένη φάση είναι το σχήμα της λεπίδας.

 Το σχήμα της λεπίδας εξαρτάται από τον λόγο που χρειάζεστε το κάθε μαχαίρι. Εάν επιθυμείτε παράδειγμα να κόψετε ένα χοντρό σκοινί ή δίχτυα θα σας εξυπηρετούσε μία μυτερή ή μία κυρτή λεπίδα. Εάν χρησιμοποιήσετε το μαχαίρι σας για διάσωση υπάρχουν αμβλύτερες λεπίδες. Για στρατιωτικές επιχειρήσεις συνήθως προτιμούν χοντρότερες λεπίδες τόσο για την ικανότητα διάτρησης που διαθέτουν όσο και για το πιο επιθετικό στιλ τους.


Κριτήριο 3ο: Χάλυβας

 Οι κυνηγοί αρέσκονται στις drop point λεπίδες ή στις trailing pont τύπου Περσικές λεπίδες. Για γενική χρήση προτιμάμε τις tantos, drop points, clip points και leaf-shaped λεπίδες. Ανεξάρτητα από το όνομα, θα πρέπει να αναζητήσετε μια λεπίδα που έχει ένα ανθεκτικό, μυτερό ρύγχος, μια ωραία καμπύλη (έτσι ονομάζεται η κοιλιά της λεπίδας και είναι βασικά το γλυκό σημείο), και ένα ευθύγραμμο τμήμα κοντά στη λαβή. Θα θέλαμε να αποφύγετε τα σχήματα ανακυρτούμενης λεπίδα αν δεν έχετε πολλή επιδεξιότητα με ξύστρα.


Κριτήριο 4ο: Πως θα χρησιμοποιήσετε το μαχαίρι;

 Το αντικείμενο υπαγορεύει το σχήμα της λεπίδας. Αποφασίστε για ποιο λόγο το χρειάζεστε. Αυτό υπαγορεύει και την σύσταση της κατασκευή του σημείου αλέσματος του μαχαιριού. Υπάρχει μια δωδεκάδα σχεδίων αλλά τα πιο δημοφιλή είναι αυτά με κοίλο πλέγμα, με κυρτό πλέγμα και με επίπεδο. Σκεφτείτε ένα μαχαίρι με σημείο αλέσματος σαν ανάποδο τρίγωνο. Αυτό επιτρέπει σε ένα μαχαίρι με χοντρό χάλυβα να μειώσει ταχύτατα την δράση της κοφτερής του άκρης. Οι κοίλες μορφές αλέσματος στα μαχαίρια είναι καλύτερες για τον τεμαχισμό και είναι ιδανικά για κάθε είδους άλεσμα. Οι επίπεδες είναι καλές για γενική χρήση και οι κυρτές για σκληρότερες χρήσεις. Γι' αυτό άλλωστε εργαλεία όπως τα τσεκούρια διαθέτουν τέτοιο άλεσμα.


Κριτήριο 5ο: Υλικό λεπίδας

 Η ειδική επεξεργασία του χάλυβα που κάνουν οι μεγάλες εταιρίες σας εγγυώνται την καλή ποιότητα και απόδοση του μαχαιριού σας. Υπάρχουν τρεις κύριες μεταβλητές στην επιλογή ενός χάλυβα και αυτά είναι η αντοχή στη διάβρωση, η αντοχή του σαν υλικό  και η σκληρότητα. Η εξισορρόπηση αυτών των τριών χαρακτηριστικών για ένα συγκεκριμένο έργο και ο προϋπολογισμός μπορεί να σας οδηγήσει στην επιλογή του σωστού μαχαιριού.

 Αντίσταση στη διάβρωση είναι το πώς ο χάλυβας αντιστέκεται στη σκουριά και τον αποχρωματισμό. Δεν είναι μόνο το νερό που μπορεί να λεκιάσουν μια λεπίδα. Τα οξέα από τα τρόφιμα όπως ντομάτες μπορούν επίσης να λεκιάσουν μια λεπίδα. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα καλό.. Γενικά περισσότερη αντίσταση στη διάβρωση σημαίνει λιγότερη σκληρότητα ή πυκνότητα, ή και τα δύο.

 Ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα ενός χάλυβα να λυγίσει χωρίς να σπάσει. Η ανθεκτικότητα είναι σημαντική όταν χρειάζεστε το μαχαίρι για βαριές εργασίες, όπως κόψιμο ξύλου.

 Σκληρότητα είναι η ικανότητα ενός χάλυβα να αντισταθεί στην κάμψη. Η σκληρότητα επίσης συσχετίζεται με την ικανότητα συγκράτησης κατά την κόψη του μαχαιριού. Η σκληρότητα μετριέται στην κλίμακα Rockwell, και εκφράζεται έτσι: HRc 64-66. Οι χάλυβες που χρησιμοποιούνται σε τεμαχισμό τυπικά ανήκουν στην κλίμακα  55-57. Τα περισσότερα πτυσσόμενα μαχαίρια χάλυβες είναι μεταξύ 57-62. Οι σκληρότεροι είναι στην κλίμακα 64-66.

Κριτήριο 6ο: Εμφάνιση

'Οταν αποφασίσετε για όλα τα παραπάνω μπορείτε να ασχοληθείτε πια και με το πως θα θέλατε να μοιάζει το μαχαίρι σας. Όλοι θα θέλαμε ένα πανέμορφο σχεδιαστικά μαχαίρι που να έχει και όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά και φυσικά σε μια ιδεατή για εμάς τιμή. Ωραία η σκέψη... Ας γυρίσουμε στα εφικτά.. Πως θέλουμε το μαχαίρι μας; Υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες: τα κλασικά παραδοσιακά μαχαίρια και τα μοντέρνα μαχαίρια. Τα παραδοσιακά μαχαίρια μοιάζουν με τα μαχαίρια του παππού σας. Συνήθως καλύπτουν τη λαβή με φυσικό υλικό, συνήθως έχουν  υψηλό χάλυβα (όπως το 1095), και δεν φέρουν κλείδωμα, κλιπ τσέπης, καθώς και τρόπους για να ανοίξετε το μαχαίρι με το ένα χέρι. Τα σύγχρονα μαχαίρια (τα λεγόμενα «τακτικά μαχαίρια») χρησιμοποιούν παραγόμενα υλικά για τις λαβές τους, έχουν πιο ενημερωμένους χάλυβες, κλειδαριές λεπίδας, μεθόδους για να ανοίξετε το μαχαίρι με το ένα χέρι, και ένα κλιπ τσέπης.

 Η απόφαση με τα παραπάνω δεδομένα να σας φαίνεται απλή.. αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Πολλά μοντέρνα μαχαίρια είναι ογκώδη και πανάκριβα. Τα παραδοσιακά μαχαίρια μπορούν κάποιες φορές να προσφέρουν μεγαλύτερη απόδοση σε πιο προσιτή τιμή.

Συμπέρασμα: Η αγορά ενός μαχαιριού δεν είναι τελικά τόσο δύσκολη απόφαση.. Το δύσκολο είναι να κατανοήσουμε όλοι μας πως δεν είναι όλα για όλα, πως δεν γίνεται να υπάρξει μαγικό μαχαίρι που θα καλύψει κάθε ανάγκη. Συνήθως ζητάμε πολλά προσφέροντας λίγα.. Τώρα ξέρουμε.. και κάνουμε τη σωστή επιλογή συνειδητά!!